Faludi Judit csellóművész koncertje Bátorkeszin

Faludi Judit

2015. február 6-án pénteken 18 órakor Faludi Judit, Liszt Ferenc-díjas csellóművész ad koncertet Bátorkeszin a református templomban. A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak.

 

Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész 1968-ban született Budapesten és kilenc évesen kezd csellózni. A budapesti Bartók Béla Konzervatórium elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka tanszakán, Onczay Csaba irányításával tanult tovább. 1993-ban diplomázott. Egyetemi évei alatt a Magyar Állami Operaház zenekarában játszott egészen 1997-ig, emellett tagja a Magyar Virtuózok Kamarazenekarnak.

1998-ban kezdte meg szóló- és kamarazenei pályafutását és azóta is állandó résztvevője a magyar zenei életnek. Rendszeresen fellép a budapesti Zeneakadémián, az Országház Kupolatermében és a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-ben a Magyar Rádió "A hét muzsikusává" választotta. 2007 márciusában az Indiában megrendezett Magyar Napok hangversenyeinek szólistája volt. 2007 novemberében Budapesten, a Dohány utcai Zsinagógában háromezer ember előtt koncertezett, mellyel ismét elnyerte a Magyar Rádió "A hét muzsikusa" címét. 2008 januárjában Szenthelyi Miklós hegedűművésszel adott Kodály-hangversenyt a Kairói Operaházban. 2008 őszén az Egyesült Államokban, 2009 januárjában Japánban koncertezett.

2009. március 15. alkalmából Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Mesterhangszerét a híres olasz hangszerész, Gagliano, a 18. században készítette.

Vannak olyan zenészek, akiknek a művészet, a hivatásuk uralja életüket, és nem tudnak, vagy nem is akarnak mással törődni, körülöttük a család csupán háttérben levő, kötelező díszlet. És akadnak olyan muzsikusok is, akiknek a család és a művészet egyenrangú, nélkülözhetetlen kellék a boldogsághoz, a teljes élethez. Faludi Judit csellóművész bebizonyította, hogy össze lehet hangolni a művészi pályát a családi élettel, persze csakis akkor, ha férj és feleség ugyanúgy akarja, és az időbeosztás, valamint az egymásra figyelés művészetét is gyakorolják.

2008. augusztus 20-án Faludi Judit megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

ATEMPO.sk