Szarka Gyula
Alku

Kategória: CD / Lemez / Kazetta
  • Típus: CD
  • Előadó: Szarka Gyula
  • Kiadó: Art Village
  • Kiadás éve: 2004
  • Lemezek száma: 1
  • Időtartam: 45:55
  • Felvétel: Stúdió
  • Kategória / Műfaj: Könnyűzene, Népzene, Pop, Világzene, Megzenésített vers

A fogékony fülnek, szívnek és léleknek, erre az albumra oda kell figyelni, nem elég csak úgy behajítani a lejátszóba. Ahogyan Szarka Gyula saját szavai hangzanak ezzel kapcsolatban: „Ezt a lemezt ajánlom feleségemnek, gyermekeimnek és mindazoknak, akik még ma is időt tudnak szakítani a költészetre, a valódi értelemben vett zenére, szerelemre, barátokra, egy pohár nemes borra…” Kulcsszavak ezek: valóban időt kell ugyanis szakítani e lemezre, mint mindenre, aminek igazi értéke van, s ami nem adja magát egykönnyen, de van is miért kéretnie magát, hiszen páratlan gazdaságot rejteget.

Az album központi témája a szerelem, s ennek jegyében nyolc szép költemény ébred új életre rajta Szarka Gyula és muzsikustársai tolmácsolásában, zömmel Balassi Bálint művei, de helyet kapott itt egy népdal, egy Csokonai-vers és egy ismeretlen szerző műve is, melyet Tinódi Lantos Sebestyén dolgozott át. A dalokban dominánsan az akusztikus gitár és Szarka Gyula tisztán csengő, a szavakat természetes választékossággal megformáló énekhangja kalauzolja a hallgatót, többször érzelemgazdag duettekben találkozva Kiss Bernadett orgánumával, de Gyula és a Ghymes együttes közreműködő tagjai percig sem fukarkodnak a hangulatot ízlésesen gazdagító hangszeres megoldásokkal sem. A tőlük megszokott módon instrumentumok egész ármádiáját vonultatják fel, mindig a leginkább odaillőhöz (síphoz, furulyához, harsonához, lanthoz, cimbalomhoz vagy épp hegedűhöz) nyúlva, s bár ennek megfelelően a zene természetesen mutat is némi rokonságot a Ghymes muzsikájával, önálló létjogosultsága egyértelműen megkérdőjelezhetetlen.

Ezen a felvételen inkább a zenekar lemezein megismert üdítő zenei tarkabarkaság néhány szép színe bomlik szét megannyi árnyalatra – tűzről pattant, önfeledt táncra csábító tételeket itt nem lelünk (bár a Narancsdal már közel jár ehhez is), de a gyengéd érzelmek ezerféle pompája tárul elénk örömtől búbánatig, s úgy eltelik vele az ember szíve, hogy hiányérzet nyomában nem maradhat. Az egyes dalok között pedig Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter eleveníti meg egy-egy ismert magyar történelmi személyiség élete párjához írott levelét, melyek között egyaránt akad hevesen lángoló, vágyódó és aggódó, keserű, sőt féltékeny is, tovább finomítva, gazdagítva az album tematikusságában is izgalmasan, de méltósággal hullámzó hangulati ritmusát.

 

Tracklista

01. Egyedül 4:24
02. Levél I. 2:05
03. Virágének 4:06
04. Levél II. 2:14
05. Meggyúlt szívem 4:45
06. Levél III. 1:47
07. A csábító 4:24
08. Levél IV. 1:32
09. Narancsdal 3:08
10. Levél V. 1:24
11. Alku 3:58
12. Levél VI. 2:41
13. Szerelem 4:11
14. Levél VII. 1:28
15. Csak búbánat 3:48

 

Szarka Gyula - ének, gitár, lant, tökcitera, nagybőgő, tamburin

Közreműködnek

Kiss Bernadett - ének
Farnbauer Péter - billentyűs hangszerek
Szarka Tamás - hegedű, koboz, kórus
Pukkai Attila - cimbalom
Buják Andor - szopránszaxofon, töröksíp, furulyák, kórus
Kőrösy Róbert - harsonák
Balatoni Kata, Budai Gréta, Kulcsár Klári vokál

A levelek Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter előadásában hallhatók.
A leveleket válogatta Szarka Gyula.

Hangmérnök: Farnbauer Péter
Rendező: Szarka Gyula
Mastering: Zsidei János (Zsono)

A felvétel a révkomáromi Fambi Stúdióban készült 2004 februárjában.