Expired Passport
ZOO

Kategória: CD / Lemez / Kazetta
  • Típus: CD
  • Előadó: Expired Passport
  • Kiadó: Madách-Posonium
  • Kiadás éve: 2014
  • Lemezek száma: 1
  • Időtartam: 51:15
  • Felvétel: Stúdió
  • Kategória / Műfaj: Rock

A 2014-ben megjelent a pozsonyi/dunaszerdahelyi Expired Passport második nagylemeze. Kisebb-nagyobb megszakításokkal már 2010 óta dolgozott a zenekar, a dobos és a gitáros mellett Szabó László basszusgitáros játékát, illetve Gálffy Hodosy Marianna énekét hallhatjuk – a számos kiváló vendégzenészről már nem is beszélve, akik között olyan nevek is előfordulnak, mint a Miniből (is) ismert Török Ádám (fuvola), vagy Cseke Gábor (trombita).

Színes, gazdag az album felhozatala, betömni való rések gyakorlatilag nincsenek is rajta – aki szereti a kissé keményebb, mégis dallamos zenét, annak a ZOO nem nagyon okozhat csalódást. A hangzás kifejezetten „zsíros” (pacsi a hangmérnöknek!), a dalok nagyon jól szólalnak meg, az albumon játszó zenészek pedig egytől egyig rendkívül magabiztosan kezelik hangszerüket.

Érdemes odafigyelni Lacza Gergely masszív, ütemes dobjátékára, illetve rendkívül izgalmas keveréseire; Szabó László változatos, az alapvető ritmikus zenei aláfestésnél jóval túlmutató basszusjátékára; illetve Vajda András vaskos, összetett riffjeire és pontos, kreatív, viszont soha nem túljátszott szólóira.

Műfajok tekintetében van itt minden: az alapként meghatározott hard rock vázról a banda ki-kikacsint a metal, a funky, a rock and roll, de még a jazz irányába is! A dalok sorrendje kellő lendületet ad az albumnak: hallgatás közben folyamatosan van mire odafigyelnünk, a zene és a szövegek nem igazán eresztik el a hallgatót.

Madách-Posonium által kiadott exkluzív, 16 oldalas könyvecskével ellátott digipack kompakt lemezen a szubjektív hard rock csapat tovább színesítette zenei palettáját.

A második albumuk egyik keresztapja a Mini legendás fuvolása, Török Ádám, a másik pedig Takács László „Taki", Zenélni Díjas hangtechnikus, akik természetesen a csapat barátai is egyben. A felvételeket Lacza Gergely készítette és szerkesztette 2011 és 2013 között, a keverést és masteringet Dombóvári Balázs „Dombesz” végezte.

A ZOO (Állatkert) zenei anyaga igazi élőzene, amiről a bookletben a következőt olvashatjuk (részlet): „Az Expired Passport nem használt semmilyen hangmagasság-korrekciót, nem élt az automatizálással, azaz a hangszerek utólagos „pontosításával”, ütemre szabásával, továbbá nem használt semmilyen loopokat, sequencereket és triggereket”.

Az albumra tíz dal került fel.

 

Tracklista

01. Állatkert 5:06
02. Hogy vagy, rock ’n’ roll? 3:43
03. A rácson túl 5:33
04. FUNKciótlan dal 4:42
05. Varázsdoboz 4:50
06. Lélekharag 6:29
07. Felhasznált birodalom 4:36
08. Érték? 7:22
09. Madártávlat 5:42
10. Yvette 3:12

 

Gálffy Hodosy Marianna – ének
Vajda András „Vajdi” – gitár, ének
Szabó László „Szampó” – basszusgitár
Lacza Gergely „Gerő” – dobok, ütőhangszerek

A ZOO vendégzenészei

Török Ádám – fuvola
Szabó Dávid – billentyűs hangszerek
Cseke Gábor – trombita
Gálffy József – vokál
Gálffy Zsolt „Nyuszi” – sírás