Kodály Zoltán Daloskör
Kodály Zoltán Daloskör 50

Kategória: CD / Lemez / Kazetta
  • Típus: CD
  • Előadó: Kodály Zoltán Daloskör
  • Kiadó: Saját kiadás
  • Kiadás éve: 2006
  • Lemezek száma: 1
  • Felvétel: Koncert
  • Kategória / Műfaj: Komolyzene, Kórus

A galántai Kodály Zoltán Daloskör 1956 őszén alakult és azóta – igaz néhány évnyi kihagyással – lényegében folyamatosan működik. Ha az indulás időpontját tekintjük, akkor a 2006-os év jubileumi volt a kórus történetében, hiszen fennállásának 50. évfordulóját ünnepelhette.

Az eltelt öt évtizedben három karnagya volt az együttesnek: 1956–1979 között Ág Tibor, 1979–1982 között Chemez Zsuzsanna, 1982 óta pedig, immár 24. esztendeje Józsa Mónika irányítja az énekkar munkáját. Annak idején maga a névadó, Kodály Zoltán is nagy érdeklődéssel és szeretettel figyelte a kórus tevékenységét, hiszen Galántához egyébként is szép – gyermekkori – emlékek fűzték. Az egyik legrangosabb szlovákiai magyar kórus az évek során számos hazai és határon túli díjat és kitüntetést kapott, sőt 2004-ben kiemelt hangversenykórus lett az Egerben rendezett KÓTA minősítési versenyen.

A hanghordozón a kórus repertoárján több mint 20 éve szereplő adventi és karácsonyi énekek találhatók. A felvétel a deáki református templomban készült és műszaki szempontból is szinte tökéletes (Kovács Jánost dicséri), de a hallgatót elsősorban maga az ének és a zene nyűgözi le. Népi énekek, régen lejegyzett és különböző kéziratokban, kódexekben megőrzött dallamok, valamint nagy zeneszerzők (köztük Bach, Bárdos Lajos, Farkas Ferenc és mások) művei egyaránt felcsendülnek a lemezről. A kiváló karnagy: Józsa Mónika, valamint Kosec Mónika, Tonkó István és Szalay Szilvia szólistaként is hallható, de az énekhang mellett különböző hangszerek (furulya, spinét, orgona és ütők) is megszólalnak, ami csak fokozza a kellemes benyomásokat.

 

Tracklista

01. Kodály Zoltán: Sík Sándor Te Deuma
02. Kodály Zoltán-Gazdag Erzsi: Balassi Bálint elfelejtett éneke
03. Bárdos Lajos: Jeremiás próféta könyörgése
04. Kodály Zoltán-Balassi Bálint: Szép könyörgés
05. Csemiczky Miklós: Pater Noster
06. César Franck: Psalm 150.
07. Kocsár Miklós: Oh hajnal, hajnal
08. Kodály Zoltán: Esti dal
09. Kodály Zoltán-Weöres Sándor: Norvég leányok

Antonín Dvořák-Vítězslav Hálek: V přírodě

10. I. Napadly písně
11. IV. Vyběhla bříza běličká
12. Karai József-Garai Gábor: A fű a folyó te meg én
13. Bartók Béla: Négy szlovák népdal
14. Szíjjártó Jenő: Esti hangulat Zsérén

Bárdos Lajos: Csillagvirág (I.-IV.)

15. I. Ej, haj, gyöngyvirág
16. II. Zöld erdőben
17. III. Fényes csillag
18. IV. Szól a doromb

 

Karnagy: Józsa Mónika