EndORFin
Ontogenézis

Kategória: CD / Lemez / Kazetta
  • Típus: CD
  • Előadó: EndORFin
  • Kiadó: Saját kiadás
  • Kiadás éve: 2019
  • Lemezek száma: 1
  • Felvétel: Stúdió
  • Kategória / Műfaj: Megzenésített vers, Alternative

Fontos mérföldkőhöz érkezett a rozsnyói EndORFin alternatív folk-rock zenekar. Az elsősorban versmegzenésítéseiről ismert formáció rögzítette bemutatkozó lemezének anyagát, mely az Ontogenézis címet kapta.

„A cím egyedfejlődést jelent - számunkra szimbolikus értelmezése van, melyet a címadó dalban fogalmaztunk meg. Kilenc saját szerzeményt, illetve megzenésített verset válogattunk rá. Vannak köztük frissebbek, illetve van pár, melyek az évek során újabb értelmezést is nyertek. Saját szövegeinken kívül József Attila, Karinthy, Juhász Gyula illetve Erdős Virág verseivel foglalkoztunk.” - árulta el portálunk kérdésre Papp Viki, a zenekar vezetője.

Az album első dala a Göndör boGárka címet viseli. „Ez még 2014-ben született és egy nagyon közeli, különleges barátságtól való "elszakadás" ihletett meg. A két nagy G betű sem véletlen (talán nem árulok el sokat, ha azt mondom, hogy ez egy monogramm).”

A szöveget és a zenét Viki írta.

"Általában én állítok oda a fiúk elé azzal, hogy született valami új, megmutatom, aztán együtt csiszoljuk, mindenki hozzáteszi a saját kis világát, hangszerét" - Papp Viki

Egyik legismertebb saját daluk Viki szövegével, a József Attila is helyet kapott a lemezen. „Hasonlóan saját még a Veled, mely évfordulós ajándék volt: a Svájci Alpokban dolgoztunk a párommal, messze a várostól, így csoki helyett dalt kapott. A többi saját szövegű dalunk még túl "friss-érzésű", így nem kerültek fel a lemezre.”

Az elmúlt időszakban számtalan költemény találta meg őket. „Sok verssel összefutunk: olvassuk, érezzük. Vannak olyanok, melyek az adott pillanatban annyira elragadnak, hogy késztetést érzünk a megzenésítés iránt. Érzelmek, benyomások, társadalomkritika, élet. Általában így találnak meg a versek, de pl. a Májusi óda megzenésítése "véletlenszerűen" zajlott - itt megvoltak az akkordok, egy dallam, aztán pont a Juhász Gyula kötetet kaptuk le a polcról (bár ugye azt tudjuk, hogy véletlenek nincsenek :-)”

 

Tracklista

01. Göndör boGárka
02. Szerelmes vers
03. Tiszta szívvel
04. József Attila
05. Egyszerűség
06. Májusi óda
07. Legszebb vers
08. Ontogenézis
09. Veled

 

Zenekar

Hranyó Ádám - basszusgitár
Ibos Bálint - cajom, ének, hegedű
Papp Viki - csörgők, ének, gitár, kazu

A felvétel az ESPRIT stúdióban készült (2018- 2019).
Fotó: Csontos Diana
Grafika: Mihály Balu
Design: Papp Viki