Mészáros Tamás
Címlapsztori

Kategória: Dal
 • Típus: Audió
 • Előadó: Mészáros Tamás
 • Zeneszerző: Velena István
 • Szövegíró: Pécsváradi Zoltán
 • Kiadó: MT Art
 • Megjelenés: 2017. november 20., hétfő
 • Formátum: Youtube
 • Album: Címlapsztori
 • Időtartam: 03:41
 • Felvétel: Stúdió
 • Kategória / Műfaj: Pop, Rock

Egy új dallal jelentkezik a keszegfalvi Mészáros Tamás, aki idén is ott volt a Harmónia-díj jelöltjei között. A Címlapsztori egy érdekes témát boncolgat, melynek zenéjét Velena István, szövegét pedig Pécsváradi Zoltán írta.

Tamással beszélgettük az újdonsággal kapcsolatban:

 

Hogyan született meg Címlapsztori?

„Az elmúlt időszakban rengeteg színházi előadásban játszhattam. Ebből is kifolyólag szerzőcsapatommal körülbelül elkezdtünk dolgozni egy saját darabon, amely zenés játéknak készült. A munkafolyamat során Velena István, a csapat egyik szerzője megmutatott egy egyszerű, de annál ütősebb, érdekes melódiát gitáron. Emlékszem, egyből ötletek jöttek a fejéből. Csak figyeltem őt. Bevallom őszintén, ekkor még kissé szkeptikus voltam a dallammal kapcsolatosan. Idegen, furcsa és szokatlan volt számomra, nem egy tipikusan könnyed dallam. Akkor még…

A finomításokat követően a piszkozat dallamának egyszerűsége okán úgy határoztunk, az előadás visszatérő zenei motívuma lehetne, akár egy narrátor dalaként.”

 

A dallam mellé hamarosan a szöveg-ötlet is megérkezett?

„Pécsváradi Zoltán barátunk is „beavatott” lett a dologba. Többször meghallgatta az István által rögzített gitárszösszenetet. Később késztetést érzett, hogy az egyelőre még csak zeneileg elkészült dalocskához frappáns szöveget írjon. Nos, a munkacímet látva elkezdett járni az agya, milyen dalszöveg illeszkedhet finoman a zenéhez. Az akkori piszkozatcím csak ennyi volt: Frontpage.

Ekkor egy időre a fiókba került a dal. Néhány hónappal később viszont elkészült hozzá a szöveg, amit Zoltán a későbbiekben piszkozatként felénekelt a stúdióban, hogy meghallgathassuk.”

 

Hosszú volt a folyamat, de megérte?

„Nem csalódtunk. Olyan energia indult meg bennem a szöveg és a zene hatására, melyet korábban még sosem éreztem. Magával ragadott a dal felépítése, ahogy megszólalt először a basszusgitár, majd később a fúvósok. Emlékszem, megállt a levegő a stúdióban. „Hú, ez jó móka lesz!” - mondtam. Nyilván sokkal több lett az egészből. Ettől kezdve egy komoly felhívásnak vesszük. Nevelő szándékkal adjuk a nagyvilágnak. Úgy gondolom, az előadó-művészetnek kötelessége felhívni a figyelmet a problémákra, illetve arra, mi zajlik körülöttünk. Továbbá a közösségünkre nézve valamiképpen nevelő hatása kell, hogy legyen. Hiszen elég, ha körülnézünk, hogy mi megy a televízióban, az egyes csatornákon.”

 

Mit üzentek a Címlapsztorival?

„Vannak emberek, akiket celebbé, ünnepelt ,,sztárrá” tesz a média, illetve vannak azok, akiket beszippant ez az elferdült világ és képesek voksolni a jövendő ,,hősre”, aki majd a közösségünk példaképe lesz. Az egészben a legszomorúbb, hogy többet tudunk róluk, mint a saját családjuk. Hát bocsánat, de nekem a hős, az egy tűzoltó, egy életmentő, vagy egy ápoló. A médiaszemetet messziről elkerülöm. Úgy gondolom, teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés: „Milyen maradandót alkotnak az utókor számára?” Nincs mögöttük valós produkció. Tényleg, semmi.

Jómagam egyáltalán nem tudok mindezzel azonosulni. A magamutogató, önsztároló emberek messze túllépték az erkölcsösség határát, s akkor még nem is beszéltünk azokról a médiafelületekről, csatornákról, melyek őket „gyártják”. Elgondolkodtató, hogy hova vezet ez az út. A jó ízlés határát súroló magatartásukat látván nem is csodálkozhatunk, hogy az értékek és a megbecsülés már sajnos hanyatló fogalmak, amelyek kezdenek kimenni a „divatból”. De vajon a mi utódaink milyen értékrendet fognak kialakítani a sok „bulvárhős” között? Kellemes gondolkodást kívánok Nekünk!”

 

Halljuk tehát a Címlapsztorit, amivel Mészáros Tamás és csapata egy görbe tükröt szeretne tenni az emberek elé: vegyék észre, hogy mi folyik körülöttük

 

Zene: Velena István
Dalszöveg: Pécsváradi Zoltán
Hangszerelés, vokál: Pécsváradi Zoltán
Gitárok: Bíró László

Készült a Syncron Stúdióban.