Meghalt Tina Turner világhírű énekesnő

83 éves korában hosszantartó betegség után meghalt Tina Turner világhírű amerikai énekesnő, aki már Európában, Zürich közelében lakott.

Ő volt a világ egyik legsikeresebb énekesnője, aki több mint 200 millió lemezt adott el, s bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, mert több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólista a szórakoztatóipar történetében.

Anna Mae Bullock néven született Tennessee államban, Nutbush városkában 1939. november 26-án. Családja az ötvenes évek elején St. Louis-ba költözött, Tina itt kezdett énekelni a helyi klubokban.

Tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm elnevezésű együtteséhez, ahol hamarosan szólóénekessé és a gitáros Ike feleségévé lépett elő. 1960-ban A Fool In Love című daluk felkerült a listákra, ettől kezdve Ike és Tina Turner Review néven járták Amerikát, majd a világot.

A házasság szakmailag volt sikeresebb, számtalan daluk lett sláger (River Deep, Mountain High, Proud Mary), 1969-ben a Rolling Stones turnéján ők voltak az előzenekar.

Személyes kapcsolatuk azonban egyre jobban megromlott és 1976-ban betelt a pohár: az énekesnő egy színpadi veszekedés után a turné közepén hagyta ott férjét, saját bevallása szerint 36 cent készpénzzel és egy benzinkártyával zsebében.

 

 

Szólókarrierbe kezdett, kísérletezett rockkal, diszkóval, különösebb feltűnés nélkül.

Az áttörést 1984-ben, a negyvenöt éves Tina Private Dancer című, ötödik szóló albuma hozta meg (a címadó dalt Mark Knopfler neki írta), amely 12 millió példányban kelt el, négy Grammy-díjat söpört be érte.

A rendkívül energikus, lobogó hajú énekesnő világszerte zsúfolt arénákban lépett fel, albumai milliós példányszámban keltek el, majd 1988-ban ismét Grammy-díjat kapott.

Tina Turner a filmvásznon is bizonyított: szerepelt a Who együttes Tommy című musicaljének filmváltozatában, egy Mad Max-filmben és Az utolsó akcióhős című filmben, s ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát.

 

 

A kilencvenes évektől már ritkábban lépett fel, utolsó nagyszabású turnéjára énekesnői páyafutásának fél évszázados jubileumán indult, s ez lett a 2009-es év legjövedelmezőbb koncertkörútja.

2013-ban, hetvenhárom éves korában ő lett a Vogue magazin legidősebb címlaplánya, és még abban az évben ismét házasságkötésre szánta el magát, ahhoz a nála jóval fiatalabb német producerhez ment feleségül, akivel már húsz éve élt együtt, és a svájci állampolgárságot is felvette.

2019 novemberében Londonban mutatták be a róla szóló Tina - The Tina Turner Musicalt. 2021-ben pedig filmmel búcsúzott a rajongóktól.

ATEMPO.sk