Győri Nép- és Világzenei Fesztivál - részletes program

Győri Nép-és Világzenei Fesztivál - részletes program

2019. szeptember 13-a és 15-e között második alkalommal kerül megrendezésre a Győri Nép- és Világzenei Fesztivál. A három nap műsorvezetője Laposa Julcsi, Junior Prima díjas népzenész, kultúraközvetítő - zenei mediátor. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Szeptember 13. (péntek)

16.30 Fabók Mancsi Bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére - bábszínház gyerekeknek
Helyszín: Kisszínpad

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Mesénk arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a gazból gyütt boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjel szakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De, hogy a szép, szelíd, tartózkodó, s kezdetekben erőtlen tündérleány mint kap erőre, s az éretlenke királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük fényes szerelme legyőzi- e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik előadásunkat.
Játékunkat ötven percben, 6 éves kor felett ajánljuk.

17.00 Ismeretlen UkrajnaBoth Miklós előadása
Helyszín: Triangulum Galéria (Győr, Gutenberg tér 2.)

Both Miklós Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész az elmúlt években Ukrajna legnagyobb online népzenei archívumát (www.polyphonyproject.com) hozta létre. Az évi több hónapos terepmunkák eredményeként 2019-re közel 130 faluban rögzítettek több ezer dalt, szokást, mesét, táncot, interjút. A délutáni beszélgetésen ezekről az élményekről hallhatjuk, kiegészítve zenével, valamint a nagyvilágtól elzárt falvakban forgatott megrázó kisfilmekkel.

18.00 Folk On 45
Helyszín: Nagyszínpad

A Folk on 45 nevű zenekar zenei koncepciója a magyar népzene és az igényes mainstream pop-rock zene egyfajta különleges, izgalmas keveredése. Repertoáruk egy részét ezek az érdekes mixek töltik meg, másik részét, saját népdal feldolgozások alkotják.

19.00 Csángóföldi pajzán mesék és muzsikák Szabó Balázstól
Helyszín: Kisszínpad

Szabó Balázs igazán sokoldalú művész: énekes, dalszerző, bábszínész, mesemondó, írt és rendezett darabokat, de néha utcaszínházi előadásokban is feltűnik, méghozzá nem ritkán gólyalábakon. A győri közönség talán az idén tizedik jubileumát ünneplő Szabó Balázs Bandája frontembereként ismeri őt a leginkább, hiszen számos alkalommal lépett fel népszerű zenekarával a városban: legutóbb épp a Győri Nép-és Világzenei fesztiválon, ahová idén ismét visszatér, ám ezúttal olyan oldalát mutatja meg a publikumnak, amivel ritkábban találkozhatnak a nézők. Mesemondóként láthatjuk őt szeptember 13-án, jórészt saját gyűjtésű, erdélyi pajzán mesés estjével áll színpadra, melyről így ír: “Humoros, néha csínytevős, néha pedig csiklandós pajzán meséket viszek a szárazfa húrjai közt Győrbe, amik - állítom - nem csak elalváshoz valók! "

20.30 Bohemian Betyars
Helyszín: Nagyszínpad

Evés, ivás, duhajkodás, szerelem és sírva vigadás.
A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nemcsak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed-folk-freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával. A koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol és minden lábat táncra bír.
Különleges hangzásukkal hitelesen képviselik a hazai keserédes szemlélet unikumát, zenéjükben egyedi, saját ízlésükre formálják a magyar, balkán és cigány népzenét a punk, ska és még megannyi stílus találkozásával.
Kezdetekben igazi csavargók módjára járták körül utcazenélve Európát, mára a hazai és európai klubok és fesztiválok visszajáró vendégei, de megjárták már Kínát, Japánt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat is.
Kalandvágyuk továbbra is hajtja őket előre, hogy a világ minden pontjára eljussanak és zenéjükkel megmozgassák az ember testét-lelkét egyaránt, bármerre is járjanak.
Legyen utcán, klubban vagy fesztiválon a Bohemian Betyars örömzenéje, magával ragadó ritmusai kizökkentenek a hétköznapokból és beledobnak az önkívület mélyvizébe, pont úgy, ahogy ezt kitervelték.

22.00 PutriPop
Helyszín: Kisszínpad

A PutriPop egy világzenei elképzelés, amely egy sajátos hangzásvilágot képvisel, úgy a felvételeken, mint a színpadon. A PutriPop hagyományos dallamok ötvözete az erdélyi cigányzenével, megtartva azok eredeti szövegét. Fontos tényezője, hogy saját szövegű dalokat is alkosson. Hagyományos vonóshármas felállás gombos és billentyűs harmonikák vendégpárosításával, könnyed szövegvilágú hegedű-énekcentrikus folklór.

Zenekari tagok

Bíró Szabolcs (Báró Maszkura) - ének, Harmonika
Szilágyi Tóni - hegedű
Könczei Bálint - brácsa
Johannes Olsson - harmonika
Boros Gábor - nagybőgő

 

Szeptember 14. (szombat)

15.30 - 17.00 Néptánc a téren!
Helyszín: Nagyszínpad

Közreműködik

Kisalföld Táncegyüttes

Az 1976-ban alapított Kisalföld Táncegyüttes a honi népművészet, illetve az európai egyetemes kultúra történeti hagyományaira alapozva hozta létre két tagozatát. Egyik tagozat a Kárpát-medence népi örökségének felkutatását és feldolgozását végzi, a másik pedig a korabeli magyar és európai történeti emlékekből kiindulva a történeti tánc-reneszánsz zászlóforgatás irányzat kifejlődéséhez vezetett. Mindkét tagozat tevékenysége színvonalas és nagy érdeklődést vált ki nem csak regionális, de országos szinten is. A Táncegyüttes tevékenysége meghatározó Győr és környéke fiataljainak művészeti nevelésében, az együttesben nevelkedett oktatók közül jelenleg többen is kiváló néptánc együttesek szakmai irányítói. Műsoraival Európa számos országában szerepelt sikerrel.

Csobolyó Néptáncegyüttes

A Csobolyó Néptáncegyüttes 1991-ben alakult a Győrtől 10 kilométerre fekvő Győrújbarát községben. Az együttes alapítói Szalóki Géza és Kornélia, akik a kezdetektől 2011-ig itt tanítottak a Csobolyóban. Az évek alatt a Csobolyó a Nyugat-Dunántúli Régió egyik legjelentősebb műhelyévé nőtte ki magát. Mintegy 150 győrújbaráti, győri és Győr környéki gyermek, fiatal és felnőtt táncol a Csobolyóban az óvodásoktól az alsós, felsős korcsoporton át az ifjúsági, felnőtt és szülői csoportokig. A táncosok 2001 óta a Harmónia Művészeti Iskola növendékei.

Kísér: Lipics Viola és zenekara

17.00 Csernik Szende: Mesebölcső
Helyszín: Kisszínpad

"Fő a mese a lélekben, belé tettem a mesefazekamba a gyermeklelkemet, a csihány csípte ízeket gyermekkoromból, a forrást az erdő szoknyája alól…
…a csordogáló patak vizét, az erdő illatát, a napfény simogatását, az eső lágyságát, a száradó széna szálait, a fák hűs lombjait, a rétek virágait, a tarka pillangókat, a madarak hangját, az őzek lépteit, a bárányok csengőit, a tehenek kolompjait, a viharok erejét, a tisztások csendjét, a felhők járását, a kiscsirkék csipegését, a héják szárnyait, a kiskutyák szimatát, az egerek morzsáját, a békák kuruttyolását, a kakaskák kukorékolását, a falu szuszogását, a harangok csendülését, az emberek templomát, az Istenke szavát: az élet igéjét, a mesét. Ebből lett a mese íze, a lelkem felnőtt sója, a meseszó. Lelkem a mesét szórja. Isten áldja meg minden ember lelkét, meséjét!"

18.00 Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
Helyszín: Nagyszínpad

A Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock’n’roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

19.15 Layanda
Helyszín: Kisszínpad

A Layanda magyar és indiai alapokon, valamint improvizáción nyugvó muzsikája a világ zenei párhuzamait keresi. Az együttes tagjai sajátos módon kapcsolódnak a Magyarországon kívüli kulturális színtérhez.

Zenekari tagok

Fodor Réka - ének, cajon
Tóth Szabolcs - szitár
László Lilla - fúvós hangszerek
Ölvedi Gábor - ütőhangszerek
Felszeghy Márton - gitárok

20.45 Lajkó Félix Trió
Helyszín: Nagyszínpad

Nem tesz különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszik népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat. 6. osztályában vett a kezébe először hegedűt. Azóta bejárta a világot New Yorktól Tokióig.

Tagok

Lajkó Félix - hegedű
Sidoo Attila - gitár
Barcza József - bőgő

22.00 Táncház - Németh Dénes és zenekara
Helyszín: Kisszínpad
Rábaközi és kalotaszegi táncok tanítása Muszka Gyuri és felesége, Muszka Ilona vezetésével.

 

Szeptember 15. (vasárnap)

15.30 - 17.00 Néptánc a téren!
Helyszín: Nagyszínpad

Közreműködik

Regös Táncegyüttes

A Regös Táncegyüttes 2000-ben alakult Győrben. Az idő múlásával együttes, majd önálló táncműhely lett, ahol 5 csoportban összesen 160 gyermek és fölnőtt ismerkedik a magyar népzenével, néptánccal, néphagyománnyal. A Regös Táncműhely célja a magyarországi és a határon túli magyar közösségek táncainak autentikus módon történő színpadra állítása. Koreográfiáikban az autentikus táncolás mellett a táncszínházi elemek is megjelennek. Gyerekcsoportjai az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Az elmúlt években számos alkalommal szerepelt eredményesen városi, régiós és országos rendezvényeken, valamint képviselte Győr városát külföldi fesztiválokon is: Szlovákiában, Montenegróban, Szerbiában, Erdélyben, Németországban, Finnországban és Lengyelországban. Koreográfiáiban a magyar nép táncait, zenéjét és népviseleteit mutatja be.
Művészeti vezetők: Vrábel-Vehrer Krisztina és Vrábel János
Asszisztens: Schofhauser Gerda

Csallóközi Táncegyüttes

Az együttes 1954ben alakult. Ez alatt a 65 év alatt számos díjban, elismerésben részesült. Rendszeresen részt vesznek hazai és külföldi fesztiválokon. 5 korosztály tartozik az együtteshez, összesen 140 taggal. Évente 2 egész estes műsorral készülnek, egyet a gyermekcsoporttal, egyet pedig a felnőt táncosok közreműködésével. A felnőttek vezetője Oláh Attila, a gyermekcsoportokat pedig Fecske Renáta közreműködésével közösen irányítják.

Kísér: Németh Dénes és zenekara

17.00 Klárisok: Szerelemcsütörtök, dobszerda - mesekoncert gyermekeknek
Helyszín: Kisszínpad

Jól ismert énekes-táncos népi játékaink és dalaink szimbólumaik segítségével önállóan rendeződnek tematikai szempontból is összefüggő egésszé a klasszikus tündérmese fonalán. A koncert során a sárkány legyőzésével a bátor legények kiszabadíthatják a szépséges királylányokat és együtt vehetünk részt a hét országra szóló lakodalmon!

18.10 Zűrös Banda
Helyszín: Nagyszínpad

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistája, a World Music Charts Europe (WMCE) legjobb albumai közé. Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott.

Tagok

Básits Branka - ének
Makó Péter - szaxofon
Babcsán Bence - szaxofon
Varga Kornél - gitár
Boros Attila - basszusgitár
Kertész Ákos - Dob

19.30 Romungro Gipsy Band
Helyszín: Kisszínpad

Egy szemtelenül fiatal, roma és egy szintén csak húszas éveinek közepén járó, magyar muzsikus alapította a zenekart. Autentikus lovári és beás cigány népzenét játszanak, hagyományos roma hangszereken, mint az akusztikus gitár, kanna, kanál. Ezt egészíti ki az ének és a szájbőgő, nagybőgő, cajon, mandolin és darbuka. Végtelenül vidám, táncos, hangulatos és egyben komoly hangzásvilágot mutat ez a zenei kultúra.

Tagok

Horváth Péter - kanna, szájbőgő, vokál, cajon (zenekarvezető)
Suha Vilmos - gitár, ének, szájbőgő (zenei vezető)
Visi Roland - csettegő, darbuka, kanál, vokál, szájbőgő
Drapán László - szaxofon, Hammond SK-2

20.45 Seven Seconds In The Future
Helyszín: Nagyszínpad

A szó szerint minden műfajban könnyedén alkotó 7s ezúttal ismét Győrben! Változatos, modern és pörgős örömzenére számíthatunk. Improvizált funk, jazz, soul, rock, hiphop, hogy csak párat említsünk. Minőségi, élvezhető, táncolható spontán alkotás, ahol mindenki egy még sosem hallott dal refrénjét énekli. Zene a jövőből.

 

További állandó programok:

Kézműves bemutató és vásár
Az ország különböző tájairól érkező kézműves mesterek kirakodóvására

Kézműves programok az Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány közreműködésével
péntek 16.00 - 1900 kosárfonás, korongozás
szombat 16.00 - 19.00 nemezelés, kosárfonás
vasárnap 16.00 - 19.00 nemezelés, korongozás

Népi Ügyességi Játékok és Kukoricás Játszó
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00

A Kenderkóc Népi Játszóház játékai minőségi, igényes kivitelben fából és vesszőből készültek. A malom, a bubuc játék, az egyensúlyozó és célbadobós játékok minden korosztály számára élvezetes és szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak.

A Kukoricás Játszóban a különböző méretű teknőkből lapátolgathatják a kukoricát a gyerekek, izgalmas feladat a csöves kukorica fosztása, majd kézzel való morzsolása, eredeti kézi darálóval való darálása, végül a kukoricaliszt szitálása. A mai gyermekek számára óriási élményt nyújtanak ezek az egykoron a mindennapok részét képező munkafolyamatok. Az egész játék rongyszőnyegeken zajlik, így a gyerekek nyugodtan belemerülhetnek a kukoricázás izgalmába.

Cifra szoba Mérából kiállítás
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00

A Cifra szoba Mérából című kiállítás a kalotaszegi Méra kis falujának gyönyörű épített hagyományait kívánja bemutatni. A kézzel festett bútorok, kézi hímzések és viseletek egyedülálló módon képviselik a tájegység jellegzetességeit. A bútorok bemutatásával szeretnénk a jelenkor és a jövő nemzedékének megmutatni, átörökíteni a régmúlt idők emberének szokásait, életvitelét.
A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület kiállítása.

Csibész műhely és viseletbe öltőzős, fotós műhely
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00
A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület által tartott kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, különböző anyagokból, papírból, fonalból, ragasztással, színezéssel. Ezen kívül saját készítésű Cifra Kifestőkön keresztül a gyerekek és szüleik hagyományőrző szemléletben, játékos formában találkozhatnak a Kalotaszeg tájegységre jellemző motívumvilággal, viselet- és bútordarabokkal. A viselet műhelyben felpróbálhatják a gyerekek az egyesület által hozott viseleteket, ezáltal megismerhetik, hogy milyen ruhákban jártak régen a lányok, a fiúk.

Kemencés parasztudvar
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00
A parasztudvarban csodálatos kidolgozott, egyedi dekorációkkal a régi világ már-már elfeledett elemeit fedezhetjük fel. Búzát őrölhetünk egy igazi az 1800-as években készült kalocsai kézi malommal. A játékból készített tésztát ugyancsak játékból kis is süthetik, hiszen a kemence, mint a többi kellék, fából készült. Aki nem a kemencénél sürög-forog az a sparheltnál süthet, vagy a lekvárfőzőnél lekvárt készíthet. Egy paraszt udvar sem létezett ólak nélkül. Itt is lehet találni csirkét, malacot és persze minden állatnak külön helye van.

Hagyományőrző faműves bemutató, játszóház és kiállítás
szombat - vasárnap 16.00 - 19.00
A kiállításon a lassan feledésbe merült famegmunkáló szerszámokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a bemutató során pedig többet közülük munkában is láthatnak. A játszóházban fa állatkák, medálok, játékok készülnek, melyet a gyerekek kifesthetnek, magukkal vihetnek.

ATEMPO.sk