Brassótól Brüsszelig - Novák Péter és az Etnofon koncertje Kassán

Brassótól Brüsszelig - Novák Péter és az Etnofon koncertje Kassán

2019. november 19-én, kedden 19.00 órától kerül sor Novák Péter és az Etnofon koncertjére „Brassótól Brüsszelig” címmel a kassai Thália Színházban. A rendezvényre a Héttorony Fesztivál keretében kerül sor. Belépő 6 euró.

A koncertet megelőzően 17.30-tól „Organikus építészet a Kárpát-medencében” címmel építészeti kiállítás lesz megtekinthető a FiguratiF Galériában (Kassa, Erzsébet utca 42.).

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Énekes utazás Novák Péterrel és az Etnofon Társulással Utópiától az Égi Házig. Ady verbunkjától feltüzelve lumpolásokon, mámoros szerelmeken, látomásokon keresztül, nagyvárosokon és sosemvolt szép idők emlékein át – hol bánathajón, hol gyalog, hol vágtató paripákon vagy autóstoppal –, a bujdosásig. Oda, ahonnan már szinte lehetetlen hazatalálni.

A világzenei szcéna patinás, de folyton újító csapata az Etnofon. A külföldön is híres Kolinda és Vízöntő együttesek frontembere, Kiss Ferenc alapította 1992-ben, elsősorban saját művei megszólaltatásának szándékával.

A népzene elfeledettnek vélt és élő hagyományaira alapozva, egy olyan autonóm zenei stílust alakított ki az évtizedek során, melyben egy elementáris, ősi lét üzenetei találkoznak a modern ember bonyolult élményvilágával. Így az Etnofon hangzásvilágában a korszerű elektronika használata mellett jelentős szerepet kapnak az akusztikus népi hangszerek, a tradicionális játék- és díszítéstechnikák. A dalok szövegeiben pedig az archaikus költészet.

A laza társulás különböző műfajok progresszív képviselőiből verbuválódott (Vízöntő, Kolinda, Kimnowak, Makám, Zuboly, Dél-alföldi Szaxofonegyüttes stb.). A produkció igényeitől függően változik a zenekar összetétele. Gyermekeket lenyűgöző, kamaszokat és felnőtteket egyaránt eszméltető előadásaik, szimfonikus kísérleteik, táncszínházi projectjeik, lemezeik, filmjeik, mind a szerves gondolkodás és a magyar kortárs művészet értékálló teljesítményei.

 

Tagjai

Braun László - basszusgitár
Gyulai Csaba - percussion
Kiss Ferenc - hegedű, koboz, brácsa
Kuczera Barbara - hegedű
Küttel Dávid - billentyűs hangszerek, gitár, ír buzuki
Novák Péter - ének, gitár
Szokolay Dongó Balázs - szaxofonok, tárogató, dudák, furulyák

 

Kiss Ferenc - A magyar azonosságzene legendás szerző-előadója, dalszövegíró, kiadó, kertember. A Vízöntőből, Kolindából, a táncszínház világából és számos film zenéje révén jól ismert „hangépítész” minden dalát és hosszabb lélegzetű tematikus kompozícióját azokra az értékekre alapozza, amiket a néprajz- és zenetudomány feltárt az elmúlt két évszázadban. Az archaikus népzene mélyrétegeit dolgozza fel autonóm módon, saját és más költők verseinek felhasználásával.

 

Novák Péter - Az Etnofon Társulás énekes szólistája, színész, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető. Első zenekara a Cég, az értelmiségi fiatalok egyik kedvence volt a 80-as években. 1993-ban Nagy Gergellyel és Pribil Györggyel megalapította a Kimnowak együttest, mely generációjuk meghatározó formációja volt tíz éven keresztül. Olyan slágerek fűződnek nevéhez ez idő alatt, mint a Tűz van babám!, Gyémánt, Hol van az a nyár?, vagy a Fekete zaj. Azóta – itthon és külföldön egyaránt – számos színházban játszott és rendezett. Keresztes Ildikó, Oláh Ibolya, Rúzsa Magdi és Cserhalmi György számára írt dalokat. A népzenét és néptáncot anyanyelvként használja gyermekkorától fogva, így rendszeresen együttműködik a világzene legrangosabb hazai képviselőivel is.

ATEMPO.sk