A Tenkes kapitánya - a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása Komáromban

A Tenkes kapitánya - a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása

2019. november 24-én, vasárnap 19.00 órától kerül bemutatásra A Tenkes kapitánya című táncjáték Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában Komáromban, a Jókai Színházba.

A nagy sikerű történet táncban elmesélve a Táncszínház Kárpát-medencei Tenkes-turnéjának keretében kerül a nagyérdemű közönség elé. A rendezvény a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósul meg.

A belépés díjtalan, de regisztrációs jegyhez kötött (jokai.szervezes@gmail.com). Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film – mint a Magyar Televízió első sorozata – annak idején óriási népszerűségre tett szert.

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté katonája ugyan költött személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe. A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat.

Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a néptáncegyüttes megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát. Néptáncos kincsünk segítségével felidézzük nemzetünk történelmének e korszakát, teljesebb képet nyújtva a kor nevezetes és névtelen hőseiről.



Címszerepben: Barka Dávid

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenészei, valamint a Honvéd Férfikar művészei.

Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra írta: Zs. Vincze Zsuzsa
Dalszövegek: Turczi István
Tánczenei szerkesztő: Árendás Péter
Zeneszerző: Sebő Ferenc
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Az előadás 10 éves kortól ajánlott.

ATEMPO.sk