Online IrodalmiKorzó - beszélgetés H. Nagy Péterrel Érsekújvárban

IrodalmiKorzó - Online beszélgetés H. Nagy Péterrel Érsekújvárban

2020. október 14-én, szerdán 18.00 órától az IrodalmiKorzó keretin belül beszélgetésre kerül sor H. Nagy Péterrel a karanténkultúráról, az új könyve megjelenésének alkalmából.

A rendezvény az érsekújvári Castle Caféban valósul meg, amit online közvetítenek.

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

H. Nagy Péter új, Karanténkultúra és járványvilág című könyve a Prae Kiadó gondozásában jelent meg. A kötet a COVID-19-hez és a 2020. tavaszi karanténszituációhoz kapcsolódó miniesszéket tartalmaz, amelyek irodalom-, kultúra- és médiatudományi szempontok alapján közelítenek az egész világot érintő jelenséghez, a vírustematika irodalmi és filmes feldolgozásaihoz.

Mindemellett a Karanténkultúra és járványvilág írásai szisztematikusan és kreatívan használják föl a természet- és orvostudományi eredményeket, rendkívül olvasmányosan közvetítve és továbbgondolva azokat.

H. Nagy Péter irodalomtörténész, szerkesztő, popkultúra-kutató, a Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója. A kötet szerkesztője L. Varga Péter, a borítót Binder Natália kollázsa alapján Szalay Miklós készítette.

 

H. Nagy Péter

 

„A karanténkultúra idejének első fázisában az információs konglomerátum sajátos hullámzásba kezdett a koronavírus szó köré csoportosuló műfajokból szétterjedve. A szokványos médiaszövegek megjelenését szinte elsodorta az áradat, s ezt a destabilizáló hullámot a Facebook-folyam úgy élte túl, hogy az eredeti bejegyzéstípusok magukhoz engedték a vírustematikát; először ellenállás formájában, majd megbékélve vele, és újabb műfajokat létrehozva. Mivel a vírus valójában szerves anyagok szervetlen komplexe, modellként is alkalmazhatóvá vált a Facebook-folyam átíródására. Innen nézve a Facebook-folyam egy kiméravírus genetikai láncolatával mutatott rokonságot, melynek bázissorrendjét nem négy nukleotid, hanem öt technikai médium határozta meg.”

EZ, ATEMPO.sk