ONLINE: Bach és Schubert Rolla Jánossal a Zeneakadémiáról

ONLINE: Bach és Schubert Rolla Jánossal a Zeneakadémiáról

2020. november 4-én, szerdán 19.30-tól a Bach és Schubert művei csendülnek fel Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész vezetésével a budapesti Zeneakadémián, amit élőben online is közvetítenek.

ITT NÉZD ÉLŐBEN

Két igazi Bach-sláger és egy ismert és közkedvelt Schubert-darab a Zeneakadémia Kamarazenekarának koncertjén, Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész vezetésével.

Műsor:

J. S. Bach: h-moll szvit (BWV 1067)
J.S. Bach: 5. (D-dúr) brandenburgi verseny, BWV 1050
Schubert: 14. (d-moll) vonósnégyes, D. 810 („A halál és a lányka”) – vonószenekari átirat

Közreműködik:

Dobozy Borbála (csembaló), Oross Veronika (fuvola)
A Zeneakadémia Kamarazenekara
Koncertmester: Rolla János

A Zeneakadémia kamarazenekarában a legkiválóbb növendékek játszatnak, órarendjükben úgy szerepel a "kamarazenekar óra", mint másnak az irodalomtörténet vagy a római jog. Természetes, hogy megtanulják a zeneirodalom gyöngyszemeit: ezen az estén a neves, Kossuth-díjas Rolla János koncertmesteri vezetésével először a h-moll zenekari szvitet adják elő, benne a legendás fuvolaszólóval, majd az 5. brandenburgi versenyt. A hangverseny végén a kamarazene-irodalom egyik leghíresebb műve szólal meg, Schubert A halál és a lányka című vonósnégyese, amelyből a 19. század végén Gustav Mahler készített vonószenekari átiratot. A Bach-művek billentyűs- és fuvolaszólamát az egyetem tanárai, Spányi Miklós régizene-specialista és Oross Veronika szólaltatják meg.

ATEMPO.sk