Várdai István és Víkingur Ólafsson koncertje a Müpából

Várdai István és Víkingur Ólafsson koncertje a Müpából

2020. november 12-én, csütörtökön 19.30-tól a születésnapos Várdai István (cselló) és Víkingur Ólafsson (zongora) hangversenyére kerül sor a budapesti Müpában.

A koncertet online is közvetítik, így bárhonnan részesei lehetünk az élménynek.

ITT NÉZZÉTEK ONLINE

 

Műsor

Debussy: Szonáta csellóra és zongorára
Beethoven: A-dúr szonáta csellóra és zongorára, op. 69
Janáček: Pohádka
Brahms: e-moll szonáta csellóra és zongorára, op. 38

 

Hányféle hangon szólalhat meg egy cselló? A kérdésre felelve elsőként legtöbben az emberi orgánumot említik, hiszen a hangszer tónusa önkéntelenül is egy kellemes bariton deklamációját idézi. És persze itt vannak a különféle stílusok: a klasszika, a romantika és a 20. század művei. Mindezekből ízelítőt kínál ez a hangverseny - és persze tanúi lehetünk két kiváló fiatal muzsikus együttműködésének a kamarazene jegyében.

Izgalmas megfigyelni, milyen különböző egyéniségek találkozhatnak egy szonáta, trió vagy kvartett megszólaltatásakor! A Müpa régóta tudatosan igyekszik a legváltozatosabb partnerekkel bemutatni a magyar előadókat. Várdai István, a Stradivari hangszeren játszó világhírű csellista most északi nemzedéktársával, Víkingur Ólafssonnal muzsikál. „Izland Glenn Gouldja”, ahogy a Várdainál egy esztendővel idősebb zongoristát a New York Times nevezte, nem ismeretlen számára: felléptek már együtt külföldön (Wigmore Hall-beli koncertjük magasztaló kritikákat kapott), s Várdai és Baráti Kristóf a Kaposfestre is meghívta Ólafssont, akiről úgy tartják, egyénisége érdekes kontrasztot kínál Várdaié mellett. Az izlandi pianista, aki a Deutsche Grammophon lemezcég exkluzív művésze, idén októberben kapta meg a rangos Opus Klassik díjat Rameau- és Debussy-műveket tartalmazó albumáért. Műsorukat Beethoven középső alkotói korszakának gyakran játszott A-dúr szonátája, Brahms nagyszabású e-moll szonátája, valamint Debussy és Janáček szín- és hangulatgazdag muzsikája képezi.

ATEMPO.sk