Bányavirág – online színházi előadás (+VIDEÓ)

Bányavirág – online színházi előadás

2020. november 14-én, szombaton 17.00 órától lesz látható online Székely Csaba Bányavirág című darabja, a 15 éves Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának közös produkciója.

Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élet értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb.

Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben a világban él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka; barátja, Mihály; szomszédjai, Illés és Irma. Mindenki a maga módján.

A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.

 

 

Színészek:

Iván: Viola Gábor
Mihály: Bányai Kelemen Barna
Ilonka: Nagy Dorottya
Illés: Kovács Botond
Irma: Gulácsi Zsuzsanna

Világosító: Aszalos Attila
Video: Sebesi Sándor
Zenei munkatárs: Czerán Csaba
Díszlet-Jelmez: Lukácsy Ildikó
Rendező: Sebestyén Aba

ATEMPO.sk