Bányavakság – online színházi előadás (+VIDEÓ)

Bányavakság – online színházi előadás (+VIDEÓ)

2020. november 14-én, szombaton 20.00 órától lesz látható online Székely Csaba Bányavakság című darabja, a 15 éves Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának közös produkciója.

A hatalomért folyó küzdelemben sokan a tisztességtelen eszközök bevetésétől sem riadnak vissza, legyen bármily csekély is az a hatalom, és bármily komolyak a következmények. A polgármester-választás előtt álló hegyvidéki település első embere foggal-körömmel ragaszkodik féltve őrzött pozíciójához, és rendőrt hív a városból, hogy leleplezze vetélytársa törvénytelen ügyeit.

Korrupció és nacionalizmus - két olyan probléma, ami Székelyföldön markánsan jelen van, de erről nem illik beszélni. A Bányavakság nem azért beszél róluk, ment nem illik, hanem mert ezek a problémák léteznek, fertőznek, és képesek veszélyes méreteket ölteni. A felszín alatt olyan ki nem beszélt sérelmek és indulatok rejtőznek, amelyek orvoslásához - ha egyáltalán lehetséges ez az orvoslás - még hosszú időnek kell eltelnie.

A helyszín a Bányavirágból ismert névtelen település, ahol a reménytelenség és magány fojtogatóbb, mint valaha, talán ezért tűnik egyetlen lehetséges megoldásnak a hatalom megszerzése. Csakhogy a hatalomért folyó harc mindig áldozatokkal jár, gyakran igen súlyos áldozatokkal.

 

 

Színészek:

Ince: Szakács László
Iringó: Nagy Dorottya
Florin: Bányai Kelemen Barna
Izsák: Ördög Miklós Levente
Izabella: Czikó Júlianna e.h.

Zenészek: Fazakas Attila, Páll Tamás és Sándor László
Zene: Boros Csaba e.h.
Díszlet-jelmez: Bartha József
Rendező: Sebestyén Aba

ATEMPO.sk