Tercett-Trió-Trois - újabb online műsor az Opera művészegyütteseivel

Tercett-Trió-Trois - újabb online műsor az Opera művészegyütteseivel

2020. november 20-án, pénteken folytatódik az Opera Tercett-Trió-Trois sorozata, melynek keretében az Opera művészeti együttesei, az Énekkar, a Zenekar és a Magyar Nemzeti Balett 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

Az Opera mindhárom nagy művészeti tára a 19. század második felében alkotó zeneszerzők műveit tűzi műsorára. Egy csokorra való Rheinberger-dal, Dvořák Szerenádja, valamint részletek Csajkovszkij balettjeiből. Az est rendezője Aczél András, műsorvezetője Gyüdi Melitta.

 

Az Opera Kórus a lichtensteini születésű, Németországban alkotó Josef Gabriel Rheinberger (1839–1901) műveiből ad válogatást. Rheinberger rendkívül termékeny alkotó volt, aki főként egyházi zenéjéről és orgonaművészetéről vált híressé, de dalszerzői munkásságának gyümölcse rendszeresen hallható különböző kórusok előadásában. Maitag: Ein lyrisches Intermezzo (Májusünnep: lírai intermezzo) című ciklusát felesége, Fanny von Hoffnaaß Petrarca-ihletésű verseire komponálta. A mű Früh Morgens (Korán reggel), Reimspiel (Rímjáték) és Heimfahrt (Hazatérés) tételeit Baranyai Anett, Salamon Emőke és Mentes-Soós Enikő adja elő. Az Énekkar műsorának második részében a Die Wasserfee (A vízitündér) és a Meeresstille und glückliche Fahrt (Szélcsend és szerencsés hajózás) című vegyeskarra írt dalokat Yoshida Makiko, Forgó Eszter, Tillai Attila és Kristóf István tolmácsolásában hallhatják a közvetítés nézői. Zongorán közreműködik: Leszkovszki-Tóth Éva, betanító karnagy: Erdélyi Dániel.

 

Az Opera Zenekar a szélesebb körben ismert Antonín Dvořák (1841–1904) d-moll szerenádjából (Op. 44) ad elő részleteket. A rokokó korszak kastélyaiban játszott muzsika hangulatát idéző, fúvós hangszerekre, csellóra és nagybőgőre írt mű I. Moderato, quasi marcia, II. Minuetto. Tempo di minuetto és IV. Finale. Allegro molto tételeit Káli-Fonyódi Fruzsina, Baráth Nóra (oboa), Kiss Sándor, Csongár Péter (klarinét), Polonkai Judit, Breszka Ágnes (fagott), Tóth Gábor, Gáspár Tamás, Leiter János (kürt), Chung Hosung (cselló) és Miklós Zoltán (nagybőgő) szólaltatják meg.

 

A korábbi adások nézői már láthattak részleteket Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) megunhatatlan nagybalettjeinek legújabb produkcióiból a Magyar Nemzeti Balett előadásában. Táncművészeink a mostani esten újabb három számot mutatnak be, ezúttal a balett-történelem egyik legnagyobb hatású francia koreográfusa, Marius Petipa (1818–1910) klasszikusnak számító műveiből, aki magával Csajkovszkijjal is dolgozott együtt. Az orosz balettművész-koreográfussal, Lev Ivanovval (1834–1901) közösen készített koreográfiát A hattyúk tavára, amelyből a műsorban a Pas de trois-t Diachkov Dmitry, Wakabayashi Yuki és Takamori Miyu táncolják el. Petipa Csipkerózsika-koreográfiájából pedig a III. felvonás „Nagy” Pas de deux-je és a Kék madár pas de deux-je látható, előbbi Felméry Lili és Leblanc Gergely, utóbbi Lee Yourim és Morimoto Ryosuke előadásában.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu
Fotó: Berecz Valter