Online Adventi koncert a Müpából

2020. november 29-én, vasárnap 19.30-tól az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus ad Adventi hangversenyt a budapesti Müpából. Vezényel Vashegyi György.

A koncertet online közvetítik, így bárhonnan részesei lehetünk az élménynek.

ITT NÉZZÉTEK ONLINE

 

Műsor

Werner: Adam - Introductio
Esterházy: Harmonia Caelestis - részletek (2. Nil canitur; 8. Jesu dulcedo; 34. Veni, Creator Spiritus)
Bernhard: Fürchtet euch nicht (Weihnachtsmusik) - kantáta
M.-A. Charpentier: Noëls sur les instruments, H. 534 - részletek (Joseph est bien marié; Or nous dites, Marie; Une jeune pucelle)
J. S. Bach: Süßer Trost, mein Jesus kömmt, BWV 151 (kantáta) - 1. Aria
Tartini: D-dúr hegedűverseny, D. 34
Haydn: E-dúr Salve Regina, Hob. XXIIIb:1
Hammerschmidt: Vom Himmel hoch (kantáta a Kirchen- und Tafel-Music sorozatból)

 

Közreműködők:

szoprán
Kovács Ágnes, Pintér Ágnes

kontratenor
Bárány Péter

tenor
Komáromi Márton

basszus
Borka Ákos

hegedű
Paulik László

fuvola
Balogh Vera

Hazánk legkiválóbb régizenei együttese és kórusa ezen a hangversenyen öt remek szólistával szövetkezik, hogy olyan műveket szólaltassanak meg, amelyek mind a karácsonyi ünnepvárás - vagy már ténylegesen az ünnep - hangulatát fejezik ki. Főként barokk alkotásokat hallunk, de a bécsi klasszika sem hiányzik a koncert kínálatából. A karmesteri pulpituson az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus alapító karnagya, Vashegyi György áll.

A Purcell Kórus 1990-ben alakult. A mai napig hajdani alapítójuk, Vashegyi György vezeti az énekkart, az ő irányításával a kórus - az Orfeo Zenekarral szimbiózisban dolgozva - az elmúlt három évtizedben a magyarországi korhű régizenejáték legjelentősebb vokális műhelyévé vált. A hangversenyen közreműködő, korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekart a Purcell Kórus után egy évvel, 1991-ben alapította Vashegyi György, azt tűzve ki célul, hogy a régizenei praxis legismertebb barokk és klasszikus kompozícióin túl a magyar barokk ritkán vagy születésük óta eddig egyáltalán nem hallott zeneműveit is megszólaltassák. A koncerten a barokk zene és a bécsi klasszika repertoárjának különlegességei, ritkaságai éppúgy szerepelnek, mindez az advent és a karácsony jegyében.

ATEMPO.sk