Gyere velem! - a Romengo online koncertje Lakatos Monikával és vendégeikkel - ELMARAD!

Gyere velem! - a Romengo online koncertje Lakatos Monikával és vendégeikkel

ELMARAD! 2020. december 1-én, kedden 20.00 órától a Romengo Lakatos Monikával az élen ad online koncertet a budapesti Müpából. Vendégként közreműködik Bognár Szilvia, Palya Bea, Dresch Mihály, Lukács Miklós és mások.

ITT NÉZZÉTEK ONLINE

Vendégek

ének - Bognár Szilvia, Palya Bea
fúvós hangszerek - Dresch Mihály
nagybőgő - Novák Csaba
cimbalom - Lukács Miklós
ének, tánc - Balogh Brájen
tánc - Balog Jázmin, Balog Liliana, Horváth Pákó, Kovács Krisztián

 

Az idei WOMEX életműdíját elnyerő, és ezzel a világzene legrangosabb nemzetközi tekintélyei közé emelkedő Lakatos Monika az utóbbi hónapokban főleg szólóprojektjeivel - a Romaninóval és a Cigány hangokkal - koncertezett, ezúttal azonban azzal a zenekarral lép fel, amelyben 2004 óta énekel: a rendkívüli Romengóval.

A történeti hűség kedvéért megjegyezhetjük, hogy Monika korábban a Romano Drom együttes tagja volt a gitáros Rostás „Mazsi” Mihállyal és a kannás Lakatos „Guszti” Jánossal együtt, de úgy döntöttek, hogy saját bandát alapítanak. Mégpedig olyat, amely erősebben táplálkozik Mazsi és Guszti nagyecsedi gyökereiből, és amelyben végre előtérbe kerülhet Monika szívbemarkoló éneke. Mert olyan nincs még egy - és ennek megítélése korántsem csak ízlés dolga: abban olyan mélység nyílik meg, amelybe menthetetlenül bele kell szédülni, amelyben kendőzetlen kínnal és elragadtatással fortyog a cigányok évszázadokon átívelő fájdalma és boldogsága. Bizony, amit Monika és a Romengo művel, az a mélység ünnepe.

Az alapító hármashoz a hegedűs Kovács Mihály és a teknős Balogh Tibor csatlakozott - ők alkotják ma is a zenekart. Lemezeiken ugyanakkor kitörölhetetlen nyomot hagytak vendégeik is, olyan legendák, mint a fúvós Dresch Mihály, a bőgős Novák Csaba és a cimbalmos Lukács Miklós, akikkel megújították és a városi közönség számára is átélhetővé tették az oláh cigány zenei hagyományt. Nem véletlen, hogy már az első lemezük (a 2010-ben megjelent Kétháné) az előkelő ötödik helyen szerepelt az európai világzenei rádiósok listáján. Pedig akkor még világhódító útja előtt állt a zenekar! És most a Müpában… Dresch Mihállyal, Novák Csabával és Lukács Miklóssal, továbbá Bognár Szilviával, Palya Beával és négy táncossal, hogy kijelenthessük: ilyen még nem volt! Valami csoda előtt állunk…!

Romengo

ének, tánc - Lakatos Monika
vokál, gitárok, szájbőgő - Rostás „Mazsi” Mihály
hegedű - Kovács Misi
szájbőgő, kanna, tánc - Lakatos „Guszti” János
teknő, cajón, szájbőgő, tánc - Balogh Tibi Tibor

ATEMPO.sk