Mozart két operája – folytatódik az online OperaSzerda

Mozart két operája – folytatódik az online OperaSzerda

2020. december 2-án, szerdán a vidámságé lesz a főszerep a 20.00 órától kezdőd OperaSzerda keretében. Ezúttal a A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című Mozart-pasticcio legjobb részleteit láthatják online.

A Szöktetés a szerájból sikere után Mozart két opera komponálásába is belekezdett, de mindkettőt abbahagyta. A kairói lúd, illetve A rászedett vőlegény című két töredékes komédiát tekinthetjük a Figaro és a Così előfutárának is, és olykor még a Don Giovanni világára is ráismerhetünk bennük. A töredékek Mozart életében nem kerültek színre, halála után viszont számos sikeres pasticcio, azaz több zenés mű részleteiből összegyúrt előadás is született belőlük.

Az Opera 2019-ben Ókovács Szilveszter huszonöt éve dédelgetett ötletéből Németh Pál zenei irányítása mellett, Toronykőy Attila rendezésében vitte a világ elé az „új Mozart-operát”.

Közreműködik: Kovács István (Don Pippo), Bakonyi Anikó (Celidora), Biri Gergely (Calandrino), Szerekován János (Lionetto), Váradi Zita (Lavina), Balczó Péter (Biondello) és Fülep Máté (Chichibio), valamint Jean Klára (zongora).

A mű keresztmetszetét Juhász Katalin jelmezeinek felhasználásával Tóth Erika állítja színpadra.

Az est műsorvezetője: Mona Dániel.

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: Berecz Valter