TáncszínházON: Beethoven V. – a GG Tánc Eger online előadása

TáncszínházON: Beethoven V. – a GG Tánc Eger online előadása

2020. december 3-án, csütörtökön 20.30-tól mutatják be a GG Tánc Eger a Beethoven V. című előadását a Nemzeti Táncszínház online sorozata keretében.

ITT NÉZHETŐ ONLINE

 

Beethoven V. szimfóniájának kezdő hangjaiban a sors pörölycsapásai hangzanak fel, ám lehet e négy hangot a citromsármány énekeként, háborús idők győzelmi himnuszaként, vagy akár egy Cherubini korál variációjaként. Beethoven eme művének első négy hangját sokféleképpen érzékelték, értelmezték és magyarázták.

Személy szerint már évek óta szerettem volna koreográfiát készíteni erre a zeneműre, de eddig nem volt világos számomra a valódi üzenete. Nemcsak a világszerte ismert első tételére gondolok, hanem a további három, kevésbé népszerű, de szintén hihetetlenül erős tételére is.

Ebben az évben ünnepeljük Beethoven születésének 250.évfordulóját, és napjainkban hasonlóan forradalmi időket élünk, mint a mester, amikor ezt a darabot 1804 és 08 között megalkotta. Jelen korunknak az ad reménységet, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Ez a korszellem késztet arra, hogy a GG Tánc Eger számára készítendő új művemmel is kifejezzem az életbe vetett hitemet.

Egy olyan darab született, amelyet hatalmas szeretettel készítettünk a tánc és a színpadi előadóművészet iránt, valamint a munkát azok a főbb elemek jellemezték, mint a kockázat és nyitottság mindkét fél részéről, hogy valami újat, mást próbáljon ki.

 

Táncolják:
Emődi Attila, Kelemen Dorottya, Martina Tizzi, Novák Laura, Plita Márk, Fodor Sára, Forczek Janka, Gioele del Santo
Játékmester: Topolánszky Tamás

Zene: Ludwig Van Beethoven
Koreográfus asszisztensek: Kelemen Dorottya, Emődi Attila, María Kuhmichel, Sergio Villalba, Candela Rodríguez, Mauro Cacciatore, Lihuén Fiorotto
Koreográfus: Roberto Galvan

ATEMPO.sk