Bachtól a rap zenéig - A MÁV Szimfonikusok online hangversenye

2020. december 3-án, csütörtökön 19.00 órától kerül sor a MÁV Szimfonikusok online hangversenyére Bachtól a rap zenéig címmel.

Műsor:

J.S. Bach: f-moll zongoraverseny
Madarász Iván-Németh Zoltán: Locomotiv – A zenekar jubileumára írt mű ősbemutatója
Schubert: V. (B-dúr) szimfónia

Közreműködik:

Farkas Gábor - zongora
Szélpál Szilveszter - ritmikus próza

Vezényel: Farkas Róbert

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertjét mind a klasszikus, mind a kortárs zene rajongói számára ajánlja, hiszen ez alkalommal igazi különlegességeket tűzött műsorra. A program J. S. Bach örökbecsű darabjával, az f-moll zongoraversennyel indul, Farkas Gábor, kitűnő zongoraművész közreműködésével. Talán nem mindenki tudja, hogy Bach volt az első szerző, aki bátran kísérletezett a hegedűszólamok átírásával, zongorára. Az f-moll zongoraverseny eredetije is egy korábbi, elveszett g-moll hangnemű hegedűverseny.

A következő zenemű egyik különlegessége, hogy ezen az estén hallhatja először a közönség korunk neves zeneszerzőjének, Madarász Ivánnak és az Apostol Együttes zenészének, Németh Zoltánnak közös alkotását, amelynek címe: Locomotiv. A darabot a MÁV Szimfonikus Zenekar 75. jubileuma tiszteletére komponálták. A művet a híres amerikai költő, Walt Whitman (1819-1892): To a Locomotive in Winter című verse ihlette, amelyet Kosztolányi Dezső fordításában (Téli mozdony) ismerhetünk. A szöveg rapben hangozik el a Szegedi Nemzeti Színház népszerű magánénekese, Szélpál Szilveszter előadásában.

A hangverseny befejező részében Franz Schubert (1797-1828) V. szimfóniáját hallhatja a közönség, amelyet mindössze 19 évesen írt. Ez a mű " a frissesség, a romlatlanság gyönyörű példája" – írta róla Erdélyi Miklós karmester. Különlegessége zenekari felosztás, hiszen hiányoznak a klarinétok, a trombiták és az üstdob, hangzásvilága mégis tökéletes, és felemelő.

A koncert szünetében a Fenyő Gáborral készült interjú lesz látható, amelyben a frissen megjelent rendkívül értékes Hangversenykalauz című könyvéről beszél. A kétkötetes hiánypótló alkotásban az utóbbi 30 évben a MÁV Szimfonikus Zenekar által előadott zeneművek ismertetőit olvashatják a szerzőre jellemző közérthető, és rendkívül olvasmányos stílusban. Az interjút Retkes Attila készítette. 

ATEMPO.sk