A diótörő - folytatódik a Tercett-Trió online műsor az Opera művészegyütteseivel

2020. december 4-én folytatódik az Opera Tercett-Trió sorozata, melynek keretében az énekkari művészek a tőlük megszokott módon ismét egy nemzet zeneirodalmával készülnek, ezúttal orosz esttel jelentkeznek, de az adventi készülődés idején a Zenekar műsorából sem hiányozhat egy csokorra való részlet A diótörő balettzenéjéből. Az Opera művészeti együttesei, az Énekkar és a Zenekar 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

 

Az Opera Kórus műsorának első részében egy talán kevésbé ismert zeneszerző dalaiból ad válogatást. Alekszandr Szergejevics Dargomizsszkij (1813–1869) munkássága jelentős hatással volt a 19. század orosz zeneművészetére, őt tekintik a zenei realizmus megteremtőjének. Operák, zenekari és zongoradarabok mellett számos vokális művet komponált orosz és európai költők verseire. Az esten Kórusművek című ciklusából négy rész, a Bunyin, Vjazemszkij, Puskin és Zsukovszkij költeményeire komponált Над могилой (Halotti beszéd) – No. 18, Что, мой светик луна (A csillagfény vagy) – No. 3, Ты и Вы (Te és ön) – No. 2, Минувших дней очарованья (Elszállt napok bűvös meséje) – No. 10 hangzik el. Pjotr Iljics Csajkovszkijt (1840–1893) nem kell bemutatni az opera, a balett és a zenekari művek kedvelőinek, az OperaLive-sorozatban is többször hallhattak már részleteket operáiból és balettzenéiből. Azt viszont kevesebben tudják, hogy száznál is több dalt komponált, melyek közül a műsorban a Ночь (Éjszaka) csendül fel. Az est közreműködői: Szarvas Tünde, Bagosi Orsolya, Novák János és Tarnai Dávid, az énekkari művészeket Szirtes Katalin kíséri zongorán.

Az Opera Zenekar kortárs és klasszikus karácsonyi művekkel lepi meg a közvetítés nézőit. Kovács Zoltán (1969–) zenekari művész, fagott szólamvezető zeneszerzőként is komoly elismerést szerzett magának, 2009-ben Erkel-díjjal tüntették ki. Oratorikus, zenekari és kamaraműveit nemcsak a legnagyobb hazai zenekarok, de külföldi együttesek is rendszeresen műsorukra tűzik. Klarinétra írt Álomtáncok No. 3 című darabját Rumy Balázs, Galavics Gábor, Pálfi Csaba és Novák András szólaltatják meg. A műsorban egy másik kortárs zeneszerző, Garwood Whaley (1942–) különleges műve is helyet kap: a Dialogue for Snare Drum and Timpani (Párbeszéd pergődobra és timpanira) Nagy Roland és Maros Ádám ütőhangszeres művészek előadásában hangzik el. Napjaink zenéje mellett a karácsonyi ünnepkört megidéző szerzemények is elhangzanak az estén. Csajkovszkij A diótörő című mesebalettjéből a méltán legnépszerűbb részletek – Nyitány, Induló, Trepak (Orosz tánc), Virágkeringő – csendülnek fel rézfúvósokra hangszerelt változatban Könyves-Tóth Mihály és Dávida Tamás trombitaművészek, valamint Bencze Csaba és Zakó Norbert harsonaművészek tolmácsolásában. Johann Sebastian Bach (1685–1750) kompozíciói szintén elengedhetetlen részei az adventi készülődésnek. Négyszólamú korálok című gyűjteményéből az Ich rufe zu dir, Herr Jesu Christ (BWV 185), a Herr Christ, der einig Gotts-Sohn (BWV 164), a Nun danket alle Gott (BWV 252) és a Du, o schönes Weltgebäude (BWV 56) kezdetű részeket a Tallián András (hegedű), Mészáros Balázs (brácsa), Miskolczi Anita (cselló) és Miklós Attila (nagybőgő) zenekari művészekből álló kvartett adja elő.

Az est rendezője Aczél András, műsorvezetője Gyüdi Melitta.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu
Fotó: Rákossy Péter