Hommage à Sosztakovics - a Concerto Budapest online koncertje Bogányi Gergellyel

2020. december 6-án, vasárnap 19.30-tól a Concerto Budapest hommage-koncertjének középpontjában Dmitrij Sosztakovics emlékezete áll. Vezényel Keller András, közreműködik többek közt Bogányi Gergely is.

A koncertet online közvetítik, így bárhonnan részesei lehetünk az élménynek.

ITT NÉZZÉTEK ONLINE

 

A koronavírusjárvány miatt fennálló utazási korlátozások nem teszik lehetővé, hogy Szergej Krilov Budapestre látogasson, így a Keller András vezette szimfonikus zenekar kiváló magyar szólistákkal idézi meg a 45 éve elhunyt orosz zeneszerző alakját.

Néhány évtizednyi mellőzést követően Dmitrij Sosztakovics muzsikája manapság újra reneszánszát éli, és ma már bátran állíthatjuk, hogy az orosz zeneszerző a 20. század legnagyobbjai közé tartozott. Az utóbbi években pedig a Sosztakovics-életművel való megismerkedésben a hazai közönség kétségkívül sokat köszönhet Keller Andrásnak és a Concerto Budapestnek. Sosztakovics Kamaraszimfóniája VIII. vonósnégyesének áthangszerelt változata, amelyet Rudolf Barsaj karmester és hegedűművész készített a komponista jóváhagyásával. A mű Drezdában született, ahol egy filmzenén dolgozott a zeneszerző, ám a II. világháború bombázásai után maradt romok a fizetett munka helyett egy vonósnégyes írására ihlették Sosztakovicsot. Húsz évvel korábban született Zongoraötöse, melyet a híres Glazunov Kvartett rendelt tőle azzal a kikötéssel, hogy a bemutatón Sosztakovics játssza a zongoraszólamot. Az estet záró rendkívül népszerű concerto alapvetően kettősverseny trombitára és zongorára, s a kvintetthez hasonlóan neobarokk stílusjegyeket fedezhetünk fel benne.

Közreműködők:

zongora
Bogányi Gergely, Berecz Mihály

trombita
Devecsai Gábor

Keller Quartet:
hegedű
Keller András, Környei Zsófia
brácsa
Homoki Gábor
cselló
Fenyő László

ATEMPO.sk