Emlékül - a Pannon Filharmonikusok és Ránki Dezső koncertje online a Müpából

Emlékül - a Pannon Filharmonikusok és Ránki Dezső koncertje online a Müpából

2020. december 11-én, pénteken 19.30-tól Emlékül címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével a budapesti Müpából. Közreműködik Ránki Dezső zongoraművész.

A koncertet online közvetítik, így bárhonnan részesei lehetünk az élménynek.

ITT NÉZZÉTEK ONLINE

 

Emlékezés, nagyszabású kompozíciók, ünnepélyesség - ekképpen lehetne összefoglalni a Pannon Filharmonikusok koncertműsorát. Beethoven barokkos stíluselemeket is tartalmazó, nagyszabású nyitányát „Császár” ragadványnévvel emlegetett utolsó zongoraversenye követi, majd Schumann II. szimfóniája segítségével tehetünk belső utazást, megismerve a komponista lelki-érzelmi világát.

A Pannon Filharmonikusok 210 éves, december 9-e az 1811-es alapítás emléknapja és otthonának, a Kodály Központ megnyitásának tizedik évfordulója. Az együttes azt üzeni a Müpa közönségének: az elmúlt évszázadokban számos kataklizmán ment keresztül az emberiség, de a szimfonikus zenekarok a legnagyobb válságok idején is fennmaradtak! Mi nyithatna méltóbban egy ilyen hangversenyt, mint Beethoven ünnepi hangvételű Házavatás-nyitánya, amely eredetileg egy színház megnyitására készült? A műsor további részében visszaemlékezhetünk a Kodály Központ nyitókoncertjére, melyen ugyanúgy Beethoven Esz-dúr zongoraversenye hangzott el - ahogyan akkor, most is Ránki Dezső szólójával. A mű már a tíz évvel ezelőtti koncerten is illett az alkalomhoz: Beethoven utolsó zongoraversenye az egyik legnagyobb szabású versenyműve, melyben a zongora valóságos uralkodóként szólal meg. A hangversenyt záró kompozíció, Schumann II. szimfóniája pedig a szerző lelkiállapotának lenyomataként is értelmezhető, hiszen egy igen nehéz időszakban látott neki a komponálásnak, ami terápiás jelleggel hatott rá, a gyógyulást hozta számára - így lehet ez a szimfónia a remény allegóriája is, a reményé, amelyre különösen nagy szükségünk van ebben a pandémiával sújtott, nehéz időszakban. Az esten Bogányi Tibor vezető karmester dirigál.

 

Műsor

Beethoven: Házavatás-nyitány
Beethoven: V. (Esz-dúr) zongoraverseny, op. 73
Schumann: II. (C-dúr) szimfónia, op. 61

ATEMPO.sk