Tercett-Trió-Trois - ismét online műsor az Opera művészegyütteseivel

2020. december 11-én, pénteken folytatódik az Opera Tercett-Trió-Trois sorozata, melynek keretében az Opera művészeti együttesei, az Énekkar, a Zenekar és a Magyar Nemzeti Balett 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

Az Énekkar német dalokkal, a Zenekar bécsi klasszikusokkal várja a közvetítés nézőit, a Magyar Nemzeti Balettintézet pedig folytatja az adventi kalandozást A diótörő mesevilágában.

 

Az Opera Kórus visszakanyarodik a sorozat első adásaiban preferált német nyelvű dalköltészethez. Robert Schumann (1810–1856) nem kevesebb mint 137 dalt komponált, köztük számos kettőst. Szopránra és tenorra írt 4 duett című ciklusát (Op. 78) Hertelendy Rita és Csobolya József adja elő. Max Reger (1873–1916) zeneszerző főként orgonaműveiről ismert, de Schumannhoz hasonlóan rövid élete során 250 zongoradalt is szerzett ismert költők verseire. 5 duett című gyűjteményének (Op. 14) Nacht (Éjszaka), Sommernacht (Nyári éj) és O Frage nicht! (Ó, ne kérdezd!) tételeit Dörgő Inez és Máthé Evelin tolmácsolásában hallhatjuk. Az énekkari művészeket Andrássy-Neuenstein Krisztina kíséri zongorán.

 

Az Opera Zenekar műsorát teljes egészében bécsi klasszikus, illetve egy hozzájuk köthető zeneszerzőnek szenteli. 2020-ban világszerte ünneplik Ludwig van Beethoven (1770–1827) születésének 250. évfordulóját, vonósokra írt c-moll triójának (Op. 9, No. 3) – I. Allegro con spirito tétele Keskeny Ferenc (hegedű), Kondor Péter (brácsa) és Balázs István (cselló) előadásában csendül fel. Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) több műve szerepelt már a zenekari művészek programjában, hatalmas életművéből most a korai, 1773-ból származó, különleges hangszerelésű C-dúr divertimentót Biró Zsófia, Gjorgjevic Dóra (fuvola), Király Tibor, Könyves-Tóth Mihály, Dávida Tamás, Ács Ferenc, Kirsch Bence (trombita) és Maros Ádám (timpani) szólaltatják meg. A zongoraművész Ignaz Pleyel (1757–1831) nem kisebb személyiség, mint Joseph Haydn tanítványa volt Kismartonban. Neve főként zongorakészítőként maradt fenn, az általa alapított cég a mai napig gyárt hangszereket. Emellett zeneszerzőként is tevékenykedett, munkássága során mintegy 150 művet komponált, melyeket ma már ritkábban játszanak. D-dúr fuvolanégyes, Op.25, No.1 című szerzeményét Rácz János (fuvola), Fahidi Patrícia (hegedű), Sörös Jenő (brácsa) és Pólus László (cselló) játékában élvezheti az online közönség.

 

Az est műsorában ismét lesz balett: Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) A diótörő című mesebalettjéből a Kínai táncot (koreográfia: Kirejko Dmitrij és Chernakova Olga) Gyöngyösi Réka, Bobvos Oliva, Gáldi Nóra, Varga Lilla Emese, Szélig Szonja, Somogyi Laura és Whitaker Chloé, a Magyar Nemzeti Balettintézet tehetséges növendékeinek előadásában láthatják az érdeklődők.

Az est rendezője: Aczél András, műsorvezető: Gyüdi Melitta.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu