Balett és opera - Kocsis Zoltán emlékest a Müpából

Kocsis Zoltán

2020. december 12-én, szombaton 19.30-tól Kocsis Zoltán emlékére láthatunk koncertet a budapesti Müpa sznípdáról. Az este folyamán Bartók két műve, A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin csendül fel. Közreműködik a Pécsi Balett és a Nemzeti Filharmonikusok.

ITT NÉZD AZ ELŐDÁST

A 17. századi francia meseíró, Charles Perrault La Barbe bleue című története nyomán megismert, korábbi feleségeit lakat alatt tartó, titokzatos és magányos Kékszakáll sokféle értelmezést megélt már az évek során. Az előadást rendező Káel Csabát azonban ezek közül is a szerző szándékaihoz legközelebb álló, lélektani megközelítés inspirálta. „Bartók szellemében próbáljuk bemutatni, hogy a férfi-női kapcsolatok változó minősége hogyan akadályozza, követi egymást, miközben Judit Kékszakáll képzeletén keresztül szeretne a herceg szívéhez eljutni.”

A mű egyfajta átmenetet képez az opera és a koncertdarab között, ami remekül illeszkedik a hangversenyteremben bemutatott, félig vagy inkább különlegesen szcenírozott operaelőadások sorába.

Az előadás második felében ugyancsak A kékszakállú herceg vára díszletei közt mutatja be A csodálatos mandarin friss koreográfiáját Vincze Balázs. A rendező-koreográfust, aki táncművészként maga is alakította a csavargók egyikét, elsősorban a Mandarin rejtélyes figurája és motivációi foglalkoztatják.

 

Vezényel: Kocsis Zoltán

A kékszakállú herceg vára

mezzoszoprán: Szántó Andrea
basszus: Bretz Gábor
prológus (hangfelvételről): Mécs Károly

A csodálatos mandarin

Mimi: Ujvári Katalin
A mandarin: Koncz Péter
Az öreg gavallér: Téglás Bánk
A kis diák: Matola Dávid
1. csavargó: Kerekes Soma Lőrinc
2. csavargó: Szabó Márton
3. csavargó: Tuboly Szilárd

Közreműködők

Pécsi Balett
Nemzeti Filharmonikusok

Alkotók

díszlet: Szendrényi Éva
jelmez: Németh Anikó (Manier)
látvány: Bordos László Zsolt
koreográfia: Vincze Balázs
rendező: Káel Csaba
játékmester: Gábor Sylvie

ATEMPO.sk