Évbúcsúztató Tercett-Trió-Trois - online műsor az Opera művészegyütteseivel

Évbúcsúztató Tercett-Trió-Trois - online műsor az Opera művészegyütteseivel

2020. december 18-án, pénteken folytatódik az Opera Tercett-Trió-Trois sorozata, melynek keretében az Opera művészeti együttesei, az Énekkar, a Zenekar és a Magyar Nemzeti Balett 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

Az Opera nagy művészeti tárai olyan csemegékkel búcsúznak az óévtől, amelyekben kiválóan felvillanthatják sokoldalú tehetségüket. A közvetítés nézői Brahms kórusműveiben, barokk és kortárs zeneszerzők darabjaiban, valamint három klasszikus balettrészleteben is gyönyörködhetnek

 

Az Opera Kórus műsorát Johannes Brahms (1833–1897) műveinek szenteli, aki bár a romantika zeneszerzője volt, kompozícióiban előszeretettel nyúlt vissza a bécsi klasszikus zenei formákhoz. Jelentős életművében zenekari, zongora- és orgonaművei mellett számos kórusművet és dalt is találunk, melyek közül az esten a Három kvartett, Op. 64 valamennyi dala – An die Heimat (A hazához), Der Abend (Este) és Fragen (Kérdések) –, és a Hat kvartett, Op. 112 ciklusból a Sehnsucht (Vágy), Nächtens (Éjszaka), Brennessel steht an Weges Rand (Csalán az út szélén) és Liebe Schwalbe, kleine Schwalbe (Drága fecske, kicsiny fecske) című részek csendülnek fel Mitrasca Rebeka-Asztrid, Magassy Júlia, Somogyi Balázs és Aronescu Norbert énekkari művészek előadásában, Leszkovszki-Tóth Éva zongorakíséretével. Zenei vezető: Erdélyi Dániel.

Az Opera Zenekar művészei a barokk és a 20-21. század zenéjében mutatják meg virtuozitásukat. Jacques Aubert (1689–1753) francia zeneszerző pályafutását olyan híres személyiség szolgálatában kezdte hegedűművészként, mint Condé herceg, később a párizsi Opera első hegedűse lett. Komponistaként színpadi műveket, valamint hangszeres darabokat írt, amelyek közül a műsorban az 1. szvit, Op. 15, No. 1 hangzik el Fahidi Patrícia és Hargitai Dóra hegedűművészek tolmácsolásában. George Gershwin (1898–1937) amerikai zongorista és zeneszerző a klasszikus zene és a dzsessz ötvözésével szerzett hírnevet. Three Preludes (Három prelűd) című opusát rézfúvósókra hangszerelt változatban Király Tibor, Winkler Balázs (trombita), Tóth Gábor (kürt), Ujj Tibor (harsona) és Keresztesi Bálint (tuba) szólaltatják meg. Markus Stockhausen (1957–) német trombitaművész és zeneszerző művei is magukon viselik a dzsessz jellegzetességeit. A 2010-ben a Nemzetközi Trombita Szövetség felkérésére komponált Five Pieces for Trumpet and Vibraphone (Öt darab trombitára és vibrafonra) című szerzeményét Horváth Bence (trombita) és Maros Ádám (vibrafon) adja elő.

A Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet három csodálatos részlettel ajándékozza meg a nézőket. Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) A hattyúk tava című balettjének Pas de trois részletét (koreográfia: Mráz Kornélia) Bonecz Franciska Yuki, Kiss Lukács Márton és Berki Laura balettnövendékek adják elő. Giuseppe Verdi (1813–1901) lélekemelő zenéjére Mirzoyan Albert készített koreográfiát, amelyet Wakabayashi Yuki tánckari művész és Balázsi Gergő Ármin principál táncol el Hajnal Éva zongorakíséretével. Joseph Mazilier (1801–1868), a párizsi Opera balettmestere 1846-ban készítette Paquita című darabját Édouard Deldevez (1817–1897) zenéjére, melyet később Ludwig Minkus (1826–1917) szerzeményeivel is kiegészítettek. A táncmű III. felvonásának részletét Lee Yourim grand sujet, Leblanc Gergely principál, Takamori Miyu tánckari művész és Chernakova Olga címzetes magántáncosnő szólóival, valamint Konstantinova Anastasiia, Palmero Isabela, Sawatzki Aglaja, Golovyna Yuliya, Szelényi Dóra, Horányi Adrienn, Voltolini Annamaria és Allen Marianne balettművészek közreműködésével Prokofieva Irina állítja színpadra a Hevesi Sándor háziszínpadon.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu