Angyalhangok - a Cantemus Kórus adventi koncertje online

Angyalhangok - a Cantemus Kórus adventi koncertje online

2020. december 23-án, szerdán 19.30-tól lesz látható Angyalhangok címmel a Cantemus Kórus adventi koncertje a budapesti Müpa színpadáról. Vezényel Szabó Dénes és Szabó Soma.

Közreműködők

Tóka Ágoston, orgona
Vigh Andrea, hárfa
Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, Cantemus Vegyeskar, Cantemus Ifjúsági Vegyeskar, Cantemus Fiúkórus

 

Műsor

Händel: Zadok, a főpap
Britten: A Ceremony of Carols, op. 28 - részletek
Caccini: Ave Maria
Palestrina: Hodie Christus natus est
Schütz: Karácsonyi történet - záró kórus
Javier Busto: O magnum mysterium
Bracket: Az ajándék (Bob Chilcott feldolgozása)
Gyöngyösi Levente: Asperges me
Kocsár: O magnum mysterium
Kodály: Angyalok és pásztorok
Biebl: Ave Maria
Ēriks Ešenvalds: Stars
Britten: Ünnepi te deum, op. 32
Gyöngyösi Levente: Puer natus
Wade-Szabó Soma: Ó jöjjetek, hívek (Adeste fideles)
John Rutter: Candlelight carol
Gruber-Mohr: Csendes éj

 

A Müpa által 2017/18-ra Az évad együttesévé választott Cantemus Kórus esetében valójában nem is egyetlen kórusról, hanem kóruscsaládról van szó. A történet több mint negyven éve kezdődött, Nyíregyházán.

1975-ben Szabó Dénes tanár és karnagy a város 4-es számú általános iskolájának felső tagozatos növendékeiből megalapította a Cantemus Gyermekkart, majd az iskolát elvégzett tagokból létrejött a Pro Musica Leánykar, sőt ebbe a körbe tartozik a Banchieri Énekegyüttes és a Cantemus Vegyeskar is. Idővel Szabó Dénes fia, Szabó Soma is bekapcsolódott a munkába, amely kezdettől - lévén az „őskórus” megalakulásának színhelye egy zenetagozatos iskola - a kodályi elvek szerint zajlott. A kórusok és karnagyaik művészi tevékenységének minőségét az évtizedek alatt összegyűlt számtalan versenygyőzelem, díj és kitüntetés, koncertek, hanglemezek, rádió- és tévéfelvételek sokasága jelzi. Ma már a Cantemus kóruscsalád a magyar hangversenyélet nélkülözhetetlen része.

Adventi koncertjük Palestrinától John Rutterig ívelő műsora a maga stiláris gazdagságával méltón jelzi, milyen felkészültek, sokoldalúak és rugalmasak a Cantemus kórusok. A koncerten a tiszta, emberi hang eszközével a karácsonyvárás örömét emelik angyali szférákba. Olyan, egymástól távoli zenei világok, mint Schütz vagy Britten, Händel vagy Kocsár művészete, meglepő egyértelműséggel alkotnak harmóniát és olvadnak össze egyetlen hangulati ívvé az advent misztériumában.

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk