Händel–Mozart: Messiás – online ünnepi előadás az Operaházból

2020. december 26-án, szombaton 20.00 órától egy igazi ünnepi mű, Händel Messiás című oratóriumának legszebb részletei hangzanak el Mozart átiratában az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán.

 

Händel életművéből a Megváltó eljövetelét és feltámadását megéneklő Messiás (a benne megszólaló közkedvelt Hallelujával) máig az egyik legnépszerűbb darab. Az 1740-es évek végén Mozart Ausztriájában II. József valláspolitikája miatt mellőzték a katolikus egyházi zenét, így Händel szakrális szerzeményeinek bemutatását is. Egy rajongó bécsi báró azonban megbízást adott szabadkőműves barátjának, Mozartnak, hogy a barokk szerző egyes műveit igazítsa a kor klasszicista ízléséhez. Mozart tisztelettel és bámulatos stílusérzékkel nyúlt az anyaghoz: elsősorban az áriák struktúráján változtatott, a kórusrészeket szinte érintetlenül hagyta. A „német Messiás” két lángelme különös „együttműködésének” eredménye: Händel zsenialitásának tündöklése Mozart tolmácsolásában. A Mozart-átirat 2019-ben Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendült fel az Erkel Színházban.

Az oratórium keresztmetszetét Szelei Mónika jelmezeinek felhasználásával Harangi Mária állítja színpadra.

Közreműködik: Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István, Cser Krisztián (ének), Hidegkuti Pálma (zongora), valamint a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor).

Vezényel: Kesselyák Gergely.

Narrátor: Mona Dániel.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: Rákossy Péter