Az arany meg az asszony X Tóték – folytatódik az online OperaSzerda

Az arany meg az asszony X Tóték – folytatódik az online OperaSzerda

2021. január 13-án, szerdán a magyar irodalom két fontos szerzője – Krúdy Gyula és Örkény István – által írt művek operaváltozatának keresztmetszetét lesz látható az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról a 20.00 órától kezdődő OperaSzerda keretében.

 

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony

Krúdy Gyula színdarabjából annak idején Nádasdy Kálmán íratott operát, s bár ez a zeneszerző egyetlen műve ebben a műfajban, az 1943-as ősbemutatót követően nagy sikerrel futott az elkövetkező két évtizedben. A darab azt a gondolatot hirdeti, hogy milyen balga a férfi, aki az arany csengéséért lemond az asszony szerelméről, hogy azután az arany vonzásában mindent elveszítsen.

Örkény István – Tóth Péter: Tóték

A Tóték a magyar irodalom egyik legfontosabb kisregénye és színdarabja, mely az emblematikus Fábri–Latinovits-film és a máig egymással versengő színházi előadások sora után az opera műfajában is helyet kért magának: Tóth Péter zeneszerző művének ősbemutatója 2019-ben volt az Eiffel Műhelyházban. A jól ismert történetben az idegkimerültségben szenvedő őrnagy Tót Gyula zászlós családjánál piheni ki magát, akik mindent megtesznek, hogy a kedvére tegyenek. Mígnem egyszer csak utoljára csap le a margóvágó…

 

Szereplők:
Az arany meg az asszonyLászló Boldizsár, Megyimórecz Ildikó, Kovács István, Cserhalmi Ferenc, Kiss Tivadar
TótékLászló Boldizsár, Szvétek László, Vajda Júlia, Nánási Helga, Cserhalmi Ferenc, Zsigmond Géza

Az előadás művészeti vezetője Gábor Sylvie, zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma, vezényel Kocsár Balázs, az est műsorvezetője Mona Dániel.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu