Jazz Showcase 2021 – online koncertek a Müpaból

Jazz Showcase 2021 – online koncertek a Müpaból

2021. január 24-én, vasárnap a 14. Jazz Showcase tehetségbörzéje a pandémia árnyékából igyekszik kitörni, de alkalmazkodik is hozzá. így összesen hat fiatal együttes bemutatkozó előadását kísérhetjük figyelemmel a Fesztivál Színházból – ez alkalommal a megszokott élő koncertek helyett felvételről.

A Showcase házigazdája ismét Novák Péter lesz, akinek köszönhetően az előadók személyét is jobban megismerhetjük. Ez alkalommal is illusztris személyekből álló nemzetközi zsűri választja ki a legizgalmasabb, leginkább figyelemre méltó csapatot, de a nézők online szavazataira is számítanak az ifjú tehetségek.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

A Baló Sámuel Trió, a Bettika Quintet, a Bolyki Tamás Quartet, a Fehér Fábió Trió, a Horváth Albert Quartet és a Varga Dávid Quintet verseng majd azért, hogy újabb fellépési lehetőségekhez jusson itthon és külföldön. Érdemes meghallgatni őket, hiszen bemutatják, hogy a jövő jazzgenerációja milyen szerteágazó stílusok és megszólalási formák iránt érdeklődik, valamint hogyan igyekeznek saját hangot találni. A szabad improvizációtól a funkon, a neo-soulon, a modern swingen és a hardbopon át a versmegzenésítésekig vagy épp a népzenéig mindenféle irányzattal találkozhatunk instrumentális és vokális formációkban egyaránt. Ez mind jazz lesz! A 45 perces koncerteket ez alkalommal online élvezhetik a hazai jazz friss hajtásai iránt érdeklődők, a legjobban tetsző produkcióra pedig a közvetítés ideje alatt le is adhatják szavazatukat. Az eredményhirdetésre még aznap 20 órakor, a Subtones együttes Friss jazz-funk című koncertjének élő közvetítése előtt kerül sor.

 

PROGRAM

14.00 Baló Sámuel Trió
A Baló Sámuel Trió 2020 tavaszán alakult. Bár mindhárom tagja az Etűd Zeneiskolába járt, kapcsolatuk mégsem itt mélyült el, hanem az egykor a Jazz Showcase-en is bemutatkozott Ég alatti 5 együtteshez köthető. A zongorista később ebben a zenekarban játszott először és érezte meg a közös hangot Richter Ambrussal, ő ajánlotta számára Miskolczi Márkot, s már ezzel a trióval készült diplomakoncertjére.
Noha Baló Sámuel jazz-zongora tanulmányait Ausztriában, az Universität für Musik und darstellende Kunst Grazon végezte, egy olyan intézményben, amelynek fő profilja a mainstream jazz magas szintű oktatása, tanára, Olaf Polziehn legalább ekkora hangsúlyt fektetett egy olyan szemlélet közvetítésére, amely a nyitottságra, a zsánerekkel szembeni előítéletek leküzdésére tanít. Az itt szerzett tapasztalatait Baló Sámuel olyan szerzeményekben szintetizálja, amelyekben a hardbop és a modális jazz elemei organikus egységet alkotnak a magyar népzenei motívumokkal.

15.00 Bettika Quintet
Az 1995-ös, orosházi születésű énekesnő, zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatója. Improvizációval, szabadzenével, színházi zenével, mantraénekkel is foglalkozik, tanít, workshopokat tart. Együttese, a Bettika Quintet kompozícióiban a jazz, a szabad improvizáció, a világzene és a kortárs verszene elemeit is felhasználja.
A zenekar programjának java saját szerzeményekből áll, melyek között jó néhány versmegzenésítés is helyet kapott: olyan, a jazzben gyökerező, jazz-poetry vagy spoken word elemekkel tarkított zene, amelynek ritmikája és szövege magyar költők, köztük Tandori Dezső, Tarbay Ede, Bella István, Csukás István és Weöres Sándor műveire épül. Műsorukban szerepelnek még a világzene műfajába sorolható darabok, főként magyar és cigány népzenei dallamok átdolgozásai, amelyek összetett ritmusaikkal, drámaiságukkal hoznak izgalmas színeket előadásukba. A szöveg nélküli saját darabok pedig teret adnak a szabad improvizációnak és a zenei keretekkel való játéknak.

16.00 Horváth Albert Quartet
A Horváth Albert Quartet 2020-ban alakult. Tagjait összeköti, hogy ugyanazokat a zenéket, műfajokat szeretik. Közel áll hozzájuk a jazz mellett a funk, ezeket fűszerezik némi neo-soullal és R'n'B-vel. A huszonegy éves Horváth Albert 2011-ben kezdett zenével foglalkozni. Az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolában ifj. Szakcsi Lakatos Béla egyengette útját, jelenleg Oláh Kálmán növendéke a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Horváth Albert a III. Lakatos Ablakos Dezső országos jazzversenyen második helyezést ért el szóló és első helyezést zenekari kategóriában, 2020-ban pedig a Magyar Jazz Szövetség megválasztotta Az év fiatal jazz-zenésze díj abszolút győztesének. Mackó Miklós huszonhárom éves, és a kárpátaljai Ilosva szülötte. Zenei tanulmányait Ungváron kezdte zongora szakon, majd nyolc év után váltott gitárra. A Kőbányai Zenei Stúdióban Babos Gyula és Tornóczky Ferenc növendéke volt. Tagja a Gerappa Party Bandnek, a Sage Acoustic Duónak, részt vett a Palladio Orchestra produkcióiban. Több televíziós műsorban gitározik. Pál Gábor 1999-ben született Sepsiszentgyörgyön. Ő basszusgitárra cserélte a zongorát nyolc év után. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban Csuhaj-Barna Tibor növendéke volt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lattmann Bélához került. 2019-ben a Magyar Jazz Szövetség megmérettetésén elnyerte A legjobb szólista díját. Kökény Attila, Éliás Gyula Jr. és Hász Eszter zenekarainak is állandó tagja. Centgraf Benjámin hat éves kora óta dobol. Először klasszikus tanulmányokat folytatott, majd a konziban Pusztai Csaba oktatta, ő készítette fel zeneakadémiai felvételijére; ott 2016-ban diplomázott. Sessionzenészként a legkülönbözőbb produkciókban megfordult.

17.00 Fehér Fábió Trió
A triót Fehér Fábió alapította. Elsősorban instrumentális fusion jazzt játszanak, főként saját szerzeményeket, valamint ismert jazzsztenderdeket, sajátos felfogásban. Bátran nyúlnak a legkülönfélébb zenei stílusokhoz, egyedi hangzásukat meghatározza a szerkesztettség és a szabad improvizáció egyensúlya. Eddig több saját szerzeményt írtak, melyeknek egyikével bekerültek a Magyar Jazz Szövetség által kiírt 2020-as Jazz Combo Verseny döntőjébe.
Olyan színvonalas eseményeken, helyszíneken játszottak, mint a Magyar Jazz Napja alkalmából megrendezésre került Paloznaki Jazz Piknik vagy a Szigetszentmiklósi Nemcsak Jazzklub. Fehér Fábió mindössze tizennyolc éves, 2013 januárjában lett egyik példaképe, Balogh Roland gitárművész növendéke. Klasszikus tanulmányai során 2013-ban a váci Országos Klasszikus Gitárversenyen, valamint a 2015-ös regionális gitárversenyen nyert nívódíjat. Játszott Egri Jánossal, Horváth-Plútó Józseffel, Balogh Rolanddal és Pecek Lakatos Krisztiánnal. Fazekas Tamás szintén csak tizennyolc éves, tízévesen kezdett dobolni. A Snétberger Zenei Tehetség Központ képzésére három alkalommal nyert ösztöndíjat. Aktívan részt vesz több zenekarban és számos session produkcióban. Élete a zene, és hogy ezáltal mosolyt csaljon mások arcára. Berki Tamás tizenkilenc éves, tizennégy évesen kezdett basszusgitározni. Az Egressy Béni Zeneművészeti Iskolában Horváth Plútó József oktatja, neki köszönheti a jazz szeretetét, illetve azt, hogy basszusgitáron és nagybőgőn egyaránt kiteljesedhetett. A Snétberger Zenei Tehetség Központba 2017-ben nyert felvételt.

18.00 Bolyki Tamás Quartet
A kvartett egy éve, a Bartók Béla Szakgimnáziumban, azaz a konziban különböző formációk révén összeszokott zenészekből alakult. Egyre bővülő repertoárjukat saját számok alkotják, melyek jazzes alapokra épülve minél több más irányzat bevonásával nyerik el végső formájukat. A formáció hangzását a tagok különböző stílusok iránti vonzódása teszi sokszínűvé, személyes, baráti kapcsolataik pedig egységessé.
Bolyki Tamás zenész családban nőtt fel, klasszikus tanulmányok után Rieger Attilánál sajátította el a jazzgitározás alapjait, majd a Bartók Béla Szakgimnáziumban Juhász Gábor és Gyémánt Bálint lett a főtárgytanára. Bejan Norbert, Sepsiszentgyörgy szülötte szintén zenei környezetben nőtt fel, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban Márkus Tibortól, Révész Richárdtól, Pozsár Mátétól és Tálas Árontól tanult. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzi tanulmányait Binder Károly kezei alatt. Siklai István a Snétberger Zenei Tehetségközpontban, illetve a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, oszlopos tagja a Fekecs Ákos Projektnek és a Ruby Harlem zenekarnak. Fábry Adoniszt a Bartók Béla Szakgimnáziumban Geröly Tamás oktatta, jelenleg pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jeszenszky György és Gyárfás Attila a főtárgytanára.
A Bolyki Tamás Quartet 2019-ben első helyen végzett a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Versenyen, Bolyki Tamás dala, az Expose pedig a legjobb kompozíciónak járó díjat kapta. A verseny után megírt első saját, tematikus koncertműsorukkal, a GPS-szel meghívást kaptak többek közt a Paloznaki Jazzpiknikre, a Debreceni Bor- és Jazznapokra, a Magyar Jazz Ünnepére és a Magyar Rádió Márványtermébe.

19.00 Varga Dávid Quintet
Varga Dávid zenekarával arra törekszik, hogy felidézze a swing eredeti atmoszféráját. Példaképei: Frank Sinatra, Tony Bennett és Michael Bublé. Ezen énekesek repertoárjából adnak ízelítőt a közönségnek. Varga Dávid a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakán diplomázott. Hallhatták őt Quincy Jones, Bobby McFerrin és Gájer Bálint koncertjein.
Ifj. Oláh Kálmán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzszaxofon tanszakának hallgatója, Borbély Mihály és Elek István növendéke. Több hazai versenyen ért el kiemelkedő eredményeket, köztük a Belvárosi Jazzversenyen, az első Országos Szaxofonversenyen vagy a második Csepregi Gyula Emlékversenyen. Bátyjával és édesapjával több helyszínen fellépett, például a Zeneakadémia Solti termében, a Müpa Fesztivál Színházában és Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében is - utóbbi két koncerten Rick Margitza, illetve John Patitucci társaságában. Farkas Zsolt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakának hallgatója. Több országban is hallhatták őt zongorázni. Sok ismert előadóval játszott, mint például Snétberger Ferenc, Josh Gingsburg, Balázs Elemér, Szőke Nikoletta vagy Tony Lakatos. Szajkó Adrián a selmecbányai zeneakadémián diplomázott. Több híres jazz-zenésszel dolgozott együtt, többek közt Snétberger Ferenccel, Winand Gáborral és ifj. Szakcsi Lakatos Bélával. Márkosi András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait jazzdob szakon, és olyan művészekkel játszott már együtt, mint ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Egri János és Winand Gábor.

20.00 Subtones: Friss jazz-funk
Az Octopus állat! Nem kell hozzá idegen nyelveket beszélni, csak meg kell hallgatni a Subicz Gábor vezette Subtones zenekar lemezét, hogy erről meggyőződjünk. És koncerten még jobban él ez a 21. századi jazz-funk, amelyet egyre többen ismernek és szeretnek groove- és jazz-zenei körökben egyaránt. Az egykor instrumentális csapat immár vokalistákkal és beatbox-mágussal kiegészülve muzsikál, vendégük pedig Lukács Miklós cimbalmos lesz, akivel nem várt irányokba kanyarodik majd a zenefolyam.
Subicz Gábor 2008-ban mutatkozott be a Müpa Jazz Showcase-en. Az azóta Artisjus-díjas trombitás biztos kézzel vezetett zenekara, a Subtones különleges összetételének köszönhetően eddig is a groove-hallgató vájtfülűek favoritja volt, de az utóbbi időben új színeket is felvettek a palettájukra. Új felállásban muzsikálnak tovább, melyben Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők a dalok és a vokális zene irányába, míg Szarvas Dávid ütőhangszeres-beatboxer az afrikai ritmusok és az urbánus zenei hangzások felé terelik a brigádot. Benkő Dávid, Csízi László, Csókás Zsolt és Fonay Tibor pedig összeszokott funk-jazz lávaként olvasztja magába az újonc tagokat és a legkülönbözőbb zenei világokat, teret adva szikár dalformáknak és nagyívű improvizációknak egyaránt. Octopus című új nagylemezük hamar az értő fülűek és a zeneszerető amatőrök kedvencévé vált, melyet élőben is mindenütt zajos sikerrel mutatnak be. Most olyan vendéget fogadnak, akiről nem a funky jazz jut először eszünkbe: Lukács Miklós szerepeltetése a Subtones kalandvágyát, egyben a cimbalmos sokoldalúságát fogja illusztrálni. Ezen az estén ő lesz az Octopus kilencedik karja.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk