Rising Stars Digital - az Aris Vonósnégyes online koncertje

2021. január 26-án, kedden 20.30-tól kerül sor a Rising Stars sorozat első koncertjére, ahol az Aris Vonósnégyes mutatkozik be. A koncertet élőben online közvetítik.

 

Bár ebben az időszakban biztonságosabb csupán képzeletben utazni, az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) tagjaként gondoskodunk róla, hogy a kontinens legrangosabb előadó-művészeti központjainak nézőterén érezhessük magunkat egy-egy előadás erejéig. Bár a koronavírus-járvány tavaly ősszel meghiúsította a 2020/2021-es koncertszezon Rising Stars sorozatát a Müpában, most hat estén át hat fiatal, ambiciózus muzsikussal, illetve formációval ismerkedhetünk meg - a koncerteket élőben közvetítítik a hamburgi Elbphilharmonie hangversenyterméből.

Vajon miről nevezte el együttesét az a négy muzsikus, aki 2009-ben Frankfurt am Mainban alapított vonósnégyest? Mit jelenthet az, hogy Aris? A megfejtést ne keressük a művészettörténet, a mitológia vagy a történelem fogalmai között: a jelentés nélküli név a kvartett-tagok keresztnevének utolsó betűiből áll össze. A négy fiatal muzsikus Madridban tanult az Alban Berg Quartett egykori primáriusánál, Günter Pichlernél, majd nagy figyelmet keltett néhány nemzetközi versenygyőzelemmel: ezek közül elég a rendkívüli presztízsű müncheni ARD versenyen szerzett öt (!) díjukat említeni. Hanglemezeket is készítettek már: az elsőn Schubert és Sosztakovics, a másodikon Brahms zenéje hallható. Rising Stars-koncertjükön a romantikus Mendelssohn mesterműve mellett a 20. századi zenét képviseli Sosztakovics tragikus VIII. vonósnégyese, valamint Kurtág György Szervánszky Endre emlékére írt darabja, az ECHO felkérésére született új mű szerzője, Misato Mochizuki pedig 1969-ben született, és váltakozva dolgozik Európában, Észak-Amerikában, illetve Japánban.

 

Műsor

Kurtág György: Officium Breve in memoriam Andreae Szervánszky, op. 28
Sosztakovics: VIII. (c-moll) vonósnégyes, op. 110
Misato Mochizuki: in-side (az ECHO felkérésére)
Mendelssohn: D-dúr vonósnégyes, op. 44, No. 1

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk