Orff: Carmina Burana – folytatódik az online OperaSzerda

2021. január 27-én, szerdán Carl Orff világhírű kantátája, a Carmina Burana legszebb részei hangzanak el az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról a 20.00 órától kezdődő OperaSzerda keretében.

 

O Fortuna. Carl Orff leghíresebb művének elsöprő erejű kezdőmotívumait mindenki ismeri. A „világi dalok” szövege abból az 1803-ban Bajorországban fellelt 13. századi versgyűjteménykódexből származik, amely vándordiákok és szerzetesek latin, alnémet és ófrancia nyelvű énekeit tartalmazza. Orff 24 dalt komponált kantátává; a keretes szerkezetű mű három nagyobb egysége a „tavasz”, az „ivó” és a „szerelem” témája köré szerveződik. A szerző egyszerű, ismétlődő dallamokkal és lüktető, élettel teli ritmikával játszva hol mulatságos, hol bizarr, hol pedig éterien gyönyörű muzsikával varázsolja el a közönséget.

 

A nagyszabású oratorikus mű koncertszerű keresztmetszetét Haja Zsolt (bariton) és Szemere Zita (szoprán) szólójával hallhatja az online közvetítés közönsége.

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), Tóth Sámuel Csaba, Kálvin Balázs (zongora), Maros Ádám (timpani), Cser Gusztáv Péter, Szente Gáspár, Tóth János, László Attila, Császár András és Nagy Roland (ütőhangszerek).

Vezényel Kocsár Balázs, az est művészeti vezetője Aczél András, műsorvezető Mona Dániel.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu