Verdi: Rigoletto – a Kodály Filharmonikusok koncertszerű előadása online

Verdi: Rigoletto – a Kodály Filharmonikusok koncertszerű előadása online

2021. január 27-én, szerdán 20.15-től Giuseppe Verdi halálának 120. évfordulóján a Rigoletto című operáját láthatjuk online a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus Debrecen koncertszerű előadásában.

A címszerepben Alexandru Agache.

 

Giuseppe Verdi 1851-ben Velencében bemutatott Rigolettóját nyugodtan tekinthetjük a műfaj mintadarabjának. A jellemábrázolás, a dallamalkotás és a drámai kifejezés olyan egységét mutatja fel, ami egycsapásra kijelölte helyét a romantikus repertoár élvonalában.

Ha csak a mögöttünk lévő évtized adatait tekintjük át, a Rigoletto a nyolcadik legjátszottabb opera, és gyakorlatilag nem múlik el nap, hogy ne szólalna meg a világ valamelyik színházában. Verdi remekműve az alapjául szolgáló „A király mulat” (Le Roi s’amuse) című dráma szerzőjét, Victor Hugót is magával ragadta. Az író, meghallgatva a III. felvonás híres kvartettjét (Bella figlia dell’ amore) felismerte, hogy az opera a prózai színművekhez képest azzal az óriási előnnyel bír, hogy egyszerre tudja megszólaltatni a szereplőket úgy, hogy azok gondolatai, érzései külön-külön és egységükben is követhetőek lesznek a közönség számára.

 

Az előadás főbb szerepeiben:

Alexandru AGACHE (Rigoletto), SIPOS Marianna (Gilda), BÓDI Marianna (Maddalena), BALCZÓ Péter (a mantuai herceg), RÁCZ István (Sparafucile).

Közreműködik:

Wagner Lajos (Monterone gróf), Donkó Imre (Marullo, porkoláb), Böjte Sándor (Borsa), Náray Máté (Ceprano gróf), Náray-Geréd Emőke (Ceprano grófné, apród), Janovicz Zsófia (Giovanna),
Kodály Filharmonikusok,
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán),
Csokonai Színház Énekkarának férfi tagjai (karvezető: Gyülvészi Péter)

Vezényel: KOLLÁR Imre

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk