Búbocska – a Kolozsvári Magyar Opera előadása online (VIDEÓ)

2021. január 28-án, csütörtökön 18.00 órától lesz látható online Venczel Péter-Orbán János Dénes: Búbocska című ördögmusicalje három részben a Kolozsvári Magyar Opera előadásában.

 

Orbán János Dénes (író) és Csillag István (rajzoló) „ördögregénye” mind Erdélyben mind Magyarországon nagy sikert aratott ifjúsági könyv, amelyből bábjáték és ifjúsági színdarab is készült.

A Búbocska fejlődésregény: az esetlen, egyszarvú ördögfióka, az ördögoskola bukott kisdiákja megszökik a pokolból, új mostohája elől, és végigjárja a föld mesevilágát, ahol megtanulja mindazt, amit elmulasztott, öntudatos, talpraesett kisördöggé válik, és végül ő az, aki elejét veszi a pokol és a mennyország között készülődő újabb háborúnak.

A fordított mese, különleges helyszíneinek és figuráinak köszönhetően számtalan komikus elemmel szolgál, ugyanakkor hemzsegnek benne az intertextuális utalások, melyek a felnőttek számára is izgalmassá teszik a művet. Olyan szereplők sorjáznak benne, mint Belzebúb, a pokol belügyminisztere, Durumó, a hazugságügy-miniszter, Párméniusz, a mágus, Kombinéni, a szeszélyes vészbanya, Bugyborélia, a boszorkánypalánta.

A most első alkalommal bemutatásra kerülő Búbocska musical szövegkönyve a regény színpadi adaptációjának cselekményét követi, a dalszövegek a regény versbetéteiből és a szerző által ez alkalomra írt versekből állnak. A készülő előadás zenéjét az a Venczel Péter zeneszerző jegyzi, aki komponálta a nagysikerű, négy évadon keresztül játszott bábjáték zenéjét is, így már otthonosan mozog a mű világában.

A produkció rendezője Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója, karmestere Kulcsár Szabolcs, díszlettervezője Bíró Nóra, jelmeztervezője Ledenják Andrea, koreográfusa pedig Jakab Melinda.

Az ősbemutató, amely a Kolozsvári Magyar Opera társulatának és a Gyulai Várszínháznak az együttműködésével jött létre – műfajában ördögmusical. Egyrészt egy olyan fejlődéstörténet, amellyel minden fiatal azonosulhat, másrészt a felnőttek „elborzadva” ébredhetnek rá, hogy a Földön és a Pokolban sajnos ugyanaz a helyzet: mindkettőben emberi/ördögi játszmák sorozata zajlik.

 

 

Készült Orbán János Dénes ördögregényéből
Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene-, és balettkara

 

Búbocska: Ábrahám Gellért
Lucifer: Szilágyi János
Mefisztó: Laczkó Vass Róbert
Belzebúb: Sándor Árpád
Mefisztofélia: Hary Judit
Bugyborélia: Jenei Eszter
Mefilió: Rétyi Zsombor
Kutykurutty: Madarász Lóránt
Góbiás Professzor: Ádám János
Párméniusz: Mányoki László
Astarót: Székely Zsejke
Durumó: Gergely Arnold
Margarita: Fülöp-Gergely Tímea
Főboszi: Mányoki Mária
Borgia: Rigmányi István
Részeges Szelim: Plesa Róbert
Napóleon: Kovács Ferenc
Bambuc Ördög: Sipos Endre
Ördög nebulók: Gáspárik Szilvia-Klára, Bálint Zsuzsánna
Három boszokány: Mányoki Mária, Szakács Ágnes, Kerekes Mária-Magdolna
Ál Margarítát, Római Pápát és Hókusz Pókuszt: Astaró és Durumó alakítja

Díszlettervező: Bíró Nóra
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Koreográfus: Jakab Melinda
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Korrepetitor: Horváth Zoltán, Nagy Gergő
Ügyelő: Szabó V. Beáta
Súgó: Kostyák Júlia
Vezényel: Kulcsár Szabolcs
Rendező: Béres László

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk