Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

2021. január 29-én, pénteken az elismert operaénekes-házaspár, Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache válogatnak ikonikus szerepeikből. A műsort az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról az Opera MaszkaBál sorozata keretében 20.00 órától közvetítik élőben online.

 

Lukács Gyöngyi zenei tanulmányait a Moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán végezte. A Magyar Állami Operaház színpadán húszévesen debütált Verdi Trubadúrjának Leonorájaként, s ezt követően számos főszerepet kapott, melyet az Opera történetében ő énekelt a legfiatalabbként. Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként ünnepelhette a közönség, és ezt a szerepet énekelhette a berlini Deutsche Operben, Los Angelesben, San Franciscóban, valamint a New York-i Metropolitanben is. A világ számos további jelentős operaházának állandó vendégművésze, a milánói Scalában A végzet hatalma Leonorájaként mutatkozott be átütő sikerrel Ricardo Muti vezényletével. Repertoárján előkelő helyet foglalnak el Verdi művei, de gyakran alakítja más népszerű operák drámai szoprán szerepeit. Munkásságát többek között 2008-ban Kossuth-díjjal ismerték el, az Opera 2014-ben választotta Örökös Tagjai sorába.

A kolozsvári születésű Alexandru Agache a helyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, és ugyanott debütált 1979-ben Sharpless szerepében a Pillangókisasszonyban. Miután első díjat nyert a luccai énekversenyen, 1983-ban Livornóban énekelt Don Giovannit. A Covent Gardenben 1988-ban mutatkozott be Az álarcosbál Renatójaként, ettől kezdve a színház állandó vendége. Repertoárján szintén megtalálhatók Verdi legfontosabb művei, a New York-i Metropolitanben például Simon Boccanegra szerepével mutatkozott be 1999-ben. A Magyar Állami Operaház először 1985-ben láthatta őt Georges Germont szerepében a Traviatában, 2009 óta pedig a dalszínház egyik nélkülözhetetlen tagjává vált, ahol Oláh Gusztáv-emlékplakettel tüntették ki.

Az est művészeti vezetői: Kovács Katalin és Magyar Orsolya
Műsorvezető: Gyüdi Melitta
Zongorán közreműködik: Szennai Kálmán

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

Műsor:

Verdi: Nabucco – Nabucco áriája a IV. felvonásból („Dio di Guida, perdono”) – Alexandru Agache
Verdi: Aida – Aida áriája az I. felvonásból („Ritorna vincitor”) – Lukács Gyöngyi
Verdi: Don Carlos – Posa halála („Son io mio Carlo”) – Alexandru Agache
Puccini: Bohémélet – Mimì áriája az I. felvonásból („Mi chiamano Mimì”) – Lukács Gyöngyi
Verdi: A trubadúr – Luna áriája a II. felvonásból („Il balen del suo sorriso”) – Alexandru Agache
Mascagni: Parasztbecsület – Santuzza áriája („Voi lo sapete o mamma”) – Lukács Gyöngyi
Chopin: f-moll noktürn, Op. 55, No. 1 – Szennai Kálmán
Verdi: Nabucco – Nabucco és Abigél duettje a III. felvonásból („Donna chi sei”) – Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache

ATEMPO.sk / opera.hu