Fehér éjszakák - a Nemzeti Filharmonikusok online koncertje a Müpából

Fehér éjszakák - a Nemzeti Filharmonikusok online koncertje a Müpából

2021. február 3-án, szerdán 19.30-től lesz látható, hallható Fehér éjszakák címmel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és vendégei online koncertje a budapesti Müpa színpadáról. Vezényel Rajna Martin, közreműködők Szalai Ágnes (szoprán) és Baráti Kristóf (hegedű).

 

MŰSOR

Sibelius: Valse triste, op. 44
Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47
Grieg: Peer Gynt - részletek (Reggeli hangulat; Anitra tánca; Arab tánc; Åse halála; A hegyi király csarnokában; Solvejg dala)

 

A hangverseny címe - Fehér éjszakák - északra utal, arra a jelenségre, amely akkor tapasztalható, amikor a Nap nem nyugszik le, és így huszonnégy órán át világos van. Mit jelent észak a közgondolkodásban? Ha dél a temperamentumot, kelet az ázsiai országok egzotikumát, nyugat pedig a fejlett technikát és civilizációt, akkor észak, valljuk meg, a kegyetlen hideget és a keménységet. De vajon a sokszor nagyon is szenvedélyes, energikus északi zenékre nem éppen mindennek az ellenkezője igaz?

Ha már égtájakról esett szó: a hangverseny szólistája, Baráti Kristóf az izgalmas dél tájait is az északi est közönségének eszébe juttathatja, hiszen zenei eszmélésének idejét két és tizenkét éves kora között Venezuelában töltötte. A Kossuth-díjas hegedűművészt ma a világ minden táján ünneplik, repertoárja a hangszer valamennyi fontos művét tartalmazza. A koncert ifjú karmestere, a huszonhat esztendős, Junior Prima díjas Rajna Martin eddigi pályafutása során vezényelte már a Brandenburgisches Staatsorchestert, a Győri Filharmonikus Zenekart, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, sőt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén sem ez alkalommal vendégeskedik először. A műsor első száma, Jean Sibelius rendkívül népszerű Valse triste-je valójában programzene: a haldokló édesanyja betegágyánál virrasztva álomba merülő fiú tragikus látomása. A norvég Edvard Grieg 1875-ben komponált Peer Gynt-kísérőzenéjének megalkotására maga a dráma szerzője, Henrik Ibsen kérte fel a komponistát, aki vonakodva írta meg művét, amely azonban végül legnépszerűbb alkotása lett. Hasonló népszerűségnek örvend Sibelius 1904-ben megalkotott Hegedűversenye is, amely sok évtizede a hangszer irodalmának egyik sarokköve. A Grieg-műben a közönség Szalai Ágnes szopránját hallhatja.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk