Kamera-muzsika online a Budapesti Vonósokkal

Kamera-muzsika online a Budapesti Vonósokkal

2021. február 4-én, csütörtökön 19.00 órától lesz látható a Budapesti Vonósok Kamera-muzsika sorozatának első része online.

 

Műsor

Telemann: B-dúr zenekari szvit „A nemzetek” (Les Nations) TWV 55:B5
Telemann: Versenymű két brácsára TWV 52:G3
Orbán György: Udvari táncok

Közreműködik: Kárpáti Szilvia, Szabó Réka – brácsa
Koncertmester: Pilz János

 

Georg Philipp Telemann a német barokk legsokoldalúbb zeneszerzője. 86 évének legnagyobb részében Hamburgban működött, keze alatt virágzott a város zenei élete. Vezető mester, komponista és karnagy, aki billentyűs, vonós és fúvós hangszereken is kitűnően játszott. Több, mint 3000 művet komponált minden létező műfajban, utazásai alkalmával pedig elsajátította a jellegzetes francia és olasz stílust. Mindenhol udvarias, szellemes társasági embernek ismerték, aki kollégáival jó kapcsolatot ápol. Barátjának mondhatta legnagyobb kortársát, Johann Sebastian Bachot is.

A „Nemzetek” szvit (Ouverture ’Les Nations’) francia szvit. Ez a típus a francia színpadi zenéből kiemelt táncok, balettek sorozatából jött létre, így gyakran hordoz zenén kívüli jelentést. A különböző népek felvonulása 18. századi francia színházakban divatos téma volt. Telemann 8 tánctétele karakteres zenei portré-sorozat. Az Ouverture (nyitány) és a Menuet I-II. a francia udvari zenét reprezentálja, majd következnek a törökök, a svájciak, a „moszkoviták” és a portugálok. A menetet tréfásan lovak zárják: a sánták (Les Boiteux) és a vágtázók (Les Coureurs), hiszen nélkülük nincs felvonulás a 18. századi Európában.

A G-dúr versenymű két brácsára egy teljes négytételes barokk versenymű mintegy 7 percbe sűrítve. A zeneszerző maga is játszott brácsán, és szívesen emelte ki szólóhangszerként, ami már akkor is különlegesnek számított. Elegáns, jókedvű zenét hallhatunk Kárpáti Szilvia és Szabó Réka előadásában. Mindketten zenekarunk brácsaművészei.

Orbán György marosvásárhelyi születésű zeneszerző 1979 óta él és alkot Budapesten. Egyik legfontosabb műfaja az egyházi kórusirodalom, de ír színpadi műveket, hangszeres darabokat és filmzenét is. Az Udvari Tánczok nemcsak címében historizáló: a szerző híres 18. századi kódexeink gyűjteményeiből válogatott jól ismert dallamokat. A régi táncok a velünk élő múltat jelenítik meg az öttételes modern zeneműben.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk