A népzene ünnepe - a táncháztól a világzenéig online

A népzene ünnepe - a táncháztól a világzenéig online

2021. február 7-én, vasárnap 19.30-tól lesz látható A népzene ünnepe - a táncháztól a világzenéig koncert neves fellépőkkel a budapesti Müpából.

 

Közreműködők:

Novák Péter és az Etnofon
Sarjú Banda
Berka együttes
Fonó zenekar
Romano Drom
Csík Zenekar + Presser Gábor, Karácsony János James

 

Tizennegyedik éve már, hogy pompás gálaműsorral ünnepeljük a magyar népzene gazdagságát és nyitottságát. Említhetnénk még számos vonzó jegyét, de rendező elvnek e kettő is épp elég… Ez indokolja, hogy a tradicionális és a feldolgozott népzenét egyaránt megkerülhetetlennek tekintjük, nem beszélve az általuk ihletett eredeti darabokról. Már csak azért is, mert összeköti őket a szakmai alázat és a példás színvonal, mely a műfaj nagy öregjeiben és fiatal követőiben egyaránt megvan.

Cseppben a tenger - mondhatjuk a műsort nyitó Fonó Zenekarra, melyre éppolyan jellemző a népzenei hagyomány kristálytiszta ismerete, mint az új utak kutatásának igénye. Olykor az időben - például a barokk felé fordulva - tágítja határait, máskor a térben terjeszkedik, török népzenei kapcsolatainkat tárva fel. De bárhonnan nézzük is, az biztos, hogy a zenekar Agócs Gergely vezetésével magával ragadja közönségét.

Jól ismeri a régi idők muzsikáját a Berka együttes is, de az irányzéka elsősorban a moldvai csángók hagyománya felé fordul. Csángó négy évszak című új lemeze komoly visszhangot kapott, így szinte biztosra vehető, hogy ízelítőt ad e hagyomány emelkedett, szakrális dalaiból.

Ünnep az ünnepben: húszéves pályafutása alkalmából - Give Me Wine címmel -ragyogó albumot tett rajongói asztalára a Romano Drom. Úgy olvasztva eggyé az oláh cigányzene klasszikusait, Kovács Antal saját szerzeményeit és a nyugat-európai cigány dallamokat, hogy a bennük rejlő mérhetetlen fájdalom és öröm egy cseppet sem sérül.
Az est második felét két olyan produkció alkotja, melyben rockos felhanggal tüntet a népzene. Kiss Ferenc a műfaj keresztapái közül való, háta mögött a Kolindával, a Vízöntővel és az Etnofonnal. Örökzöldjeit Novák Péter újra hangszerelt dalaival gyúrták össze maguk a szerzők és az Etnofon, felülemelkedve a műfaji határokon. A gálaműsor „utolsó tetőpontjaként” pedig Presser Gábor és Karácsony János társaságában hallhatjuk a Csík Zenekart, mely ezúttal Locomotiv GT-dalokkal veszi le lábáról a Müpa közönségét.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk