A Szegedi Szimfonikus Zenekar és Hartmann Domonkos online hangversenye

A Szegedi Szimfonikus Zenekar és Hartmann Domonkos online hangversenye

2021. február 21-én, vasárnap 19.30-tól lesz látható a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenye online a budapesti Müpa színpadáról.

Közreműködik Hartmann Domonkos (cselló) és Aleksandr Kliuchko (zongora), vezényel Gyüdi Sándor.

 

Az orosz zene kincsesháza kimeríthetetlen. Ezen a hangversenyen három remekmű ad találkát egymásnak e ház legnagyobb büszkeségei közül: egy nyitány, egy csellóverseny és egy zongoraverseny. A két szólista igazi felfedezés: a huszonegy éves magyar csellista hangszerének új reménysége, a húszéves orosz zongoraművész nemkülönben. És persze, mint a Felfedezések sorozat sok más hangversenyén, ezúttal is alkalmunk nyílik rácsodálkozni a Budapesten kívül zajló zenekari műhelymunka kiemelkedő eredményeire.

Művek, melyek mesélnek: Csajkovszkij nyitányfantáziája a két veronai szerelmes halhatatlan románcát „mondja el”, a csellóverseny - amelyen végigvonul egy „monogramtéma” a zeneszerző nevének kezdőbetűiből - Sosztakovics szorongatott életéről szól a sztálini diktatúrában, a zongoraverseny kapcsán pedig a New York-i ősbemutatót követő második előadás története érdemel említést, melyen a szólót játszó Rachmaninov elámult a művet vezénylő Gustav Mahler karmesteri zsenialitásán és odaadásán. Hartmann Domonkos a Bécsi Zeneakadémián Várdai István másodéves növendékeként tanulja hangszerét - persze közben hangversenyezve és nemzetközi versenyekre készülve. Ilyenekből már Aleksandr Kliuchko is megnyert néhányat: szülőhazájában, Oroszországban, Spanyolországan, Franciaországban. Tanulmányait Moszkvában kezdte, majd 2018-tól a párizsi École Normale de Musique falai közt folytatta. Hartmann Domonkoshoz hasonlóan ő is azért iratkozott be egy külföldi intézménybe, hogy saját hazájának egyik kiválóságától („a zongora császárnőjeként” tisztelt Rena Seresevszkajától) tanuljon.

Előadók

Szegedi Szimfonikus Zenekar
cselló - Hartmann Domonkos
zongora - Aleksandr Kliuchko
vezényel Gyüdi Sándor

Műsor

Csajkovszkij: Rómeó és Júlia - nyitányfantázia
Sosztakovics: I. (Esz-dúr) csellóverseny, op. 107
Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraverseny, op. 30

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk