Muszorgszkij, Stravinsky, Dvorák - a Budafoki Dohnányi Zenekar online koncertje (VIDEÓ)

2021. február 27-én, szombaton 19.30-tól kerül sor a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje a budapesti Müpából. 

A koncertet élőben közvetítik. Vezényel a zenekar első vendégkarmestere, Guido Mancusi.

 

Műsor:

Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen
Stravinsky: A tűzmadár - szvit (1919)

SZÜNET


Dvořák: IX. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95

 

A szünetben is érdemes maradnia! Guido Mancusival, az est karmesterével beszélget Novotny Anna.

ZenePlusz sorozatunk soron következő hangversenyében a „Plusz” ezúttal az online közvetítés, hiszen a tervezett táncos produkciónak nem kedveznek a pandémiás szigorítások. Örömmel hirdetjük azonban, hogy terveinknek megfelelően zenekarunk első vendégkarmestere, Guido Mancusi vezényli a hangversenyt.

A hangverseny első zeneműveként Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen című hangversenyfantáziája szólal meg, melyet a szerző Gogol Szent Iván éj című drámája nyomán komponált 1867-ben. A romantikában igen népszerű témát, a megnyílt sírokból előbújó és boszorkányszombatot tartó holtak mulatságát dolgozza fel a zenemű.

Stravinsky Tűzmadár című balettjében a mesejáték két főszereplőjének, a pokoli Kascsej és a tisztaságot szimbolizáló tűzmadár küzdelmének megdicsőülést hozó végkifejlete a fináléban teljesedik ki. Hangversenyünkön a mű 1919-ben komponált szvitje csendül fel.

Hangversenyünk második részében Dvořák IX. szimfóniája csendül fel. Dvořák IX. (Újvilág) szimfóniájában az amerikai kontinens különféle típusú zenéit, köztük az ősi amerikai és az afroamerikai zene elemeit használja fel, amelyeket saját hazája zenei hagyományaival kever, ilyen módon teljesen új, sajátosan amerikai szimfonikus stílust teremtve.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mByYHb4tgVw

 

ATEMPO.sk