Várdai István, Kristóf Réka és a Capella Savaria online koncertje

Kristóf Réka

2021. március 5-én, pénteken 19.30-tól lesz látható Várdai István és vendégei koncertje a budapesti Müpából. Fellép a komáromi Kristóf Réka, a Virtuózok 2017-es abszolút győztese és a Capella Savaria.

 

A Régizene Fesztivál koncepciójának része, hogy hangversenyein nemcsak korabeli hangszereken játszó historikusok lépnek fel, de olyan nyitott szellemű modern hangszeres művészek is, akik jelentős elkötelezettséggel, a művek titkát kutatva fordulnak a barokk és bécsi klasszikus repertoár felé. Ilyen e koncert világklasszis csellistája is, az évad művésze, aki ezúttal egy négy évtizedes hagyományú historikus együttessel muzsikál, az est vendégszólistája pedig a Virtuózok televíziós versenyén nagy sikert aratott ifjú szoprán.

 

Műsor

Arvo Pärt: Fratres
Vivaldi: In furore iustissimae irae, RV 626
J. S. Bach-Tfirst Zoltán: g-moll gambaszonáta, BWV 1029 (vonószenekari átirat)
J. S. Bach: „Nun komm, der Heiden Heiland” - kantáta, BWV 61 - „Öffne dich, mein ganzes Herze” (ária)

C. Ph. E. Bach: A-dúr csellóverseny, Wq 172 (H. 439)
J. Chr. Bach: Lucio Silla - Il labbro timido appien
J. Chr. Fr. Bach: d-moll szimfónia W. 1/3

 

Kevés olyan sikertörténetet termett az elmúlt években a magyar és nemzetközi zenei előadóművészet, amilyen Várdai Istváné - ugyanakkor kevés olyan muzsikusi karrierről tudunk, amely mögött ennyi munka, kitartás és céltudatosság rejlenék. A pécsi születésű csellista már gyermekkorában felmutatta rendkívüli képességeit, de ez nem arra késztette, hogy hamarabb abbahagyja tanulmányait, éppen ellenkezőleg: a budapesti Zeneakadémia után (ahol 2009-ben Mező László növendékeként végzett) a bécsi következett, majd „a csellisták Mekkája”, a németországi Kronberg Akadémia. Közben egymást követték a nagy jelentőségű nemzetközi versenyek: Moszkva, Genf, München - mindenütt sikert aratott. Várdai István, aki az elmúlt években a világ legkeresettebb csellistája is volt már, 2018 őszén a bécsi Zeneakadémia tanára lett.

A Capella Savaria az 1980-as évek óta Magyarország egyik legfontosabb historikus régizenei együttese, sok éve Kalló Zsolt vezeti.

Kristóf Réka fiatal szoprán, akit a Virtuózok televíziós tehetségkutató versenyen aratott elsöprő győzelme tett országosan ismert előadóvá.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk