TáncszínházON: Kodály-Ligeti-est – a Bozsik Yvette Társulat előadása online

2021. március 11-én, csütörtökön 20.30-tól mutatják be a Bozsik Yvette Társulat a Kodály-Ligeti-estjét a Nemzeti Táncszínház online sorozata keretében.

 

A Bozsik Yvette Társulat a Müpa felkérésére, Bozsik Yvette koreográfiájára a MÜPA Fesztivál Színházának színpadán Kodály-Ligeti-estet mutatott be a 2017-es CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Kodály-év tiszteletére.

Az est első részében a Galántai táncok, Kodály Zoltán egyik legnépszerűbb zenekari műve került feldolgozásra. Kodály Galántán töltötte gyermekkora legszebb 7 évét, ennek állított emléket e műben, amelyben a 19. század eleji magyar verbunkos muzsikából technikai és széleskörű zenei műveltsége birtokában komponált magas színvonalú nagy zenekari alkotást. Hangszerelésében szimfonikus művet alkotott, ehhez emelte fel a galántai dallamot.

Ligeti György – aki többek között Kodály Zoltán támogatásával lett a Zeneakadémia tanára – az est másik részének zeneszerzője. A Musica ricercata Ligeti 11 rövid darabból álló zongoraciklusa, kora egyik legfontosabb zeneműve. Egyfajta zeneszerzői tanulmány, az első tétel ugyanis csak a hangokból áll, kivéve az utolsó hangot, ami D. A második tétel első fele kétféle hangot használ, a második fele hozzávesz még egyet. A harmadik tétel hangkészlete négy hang, a negyediké öt, és így tovább a tizenegyedikig. Az első tételek parodisztikus hatásúak, később egyre természetesebbek, lezárásképp az utolsó tétel megint paródiaszerű.

A Musica ricercata élő zongora előadásra készült koreográfiájában szólót táncol a koreográfus, Bozsik Yvette.

 

Zene: Ligeti György: Musica ricercata
Kodály Zoltán: Galántai táncok

Díszlet: Vati Tamás
Jelmez: Berzsenyi Krisztina
Fény: Pető József
Próbavezető: Soós Erika
Zenei konzultáns: Lázár György
Koreográfus-asszisztensek: Gombai Szabolcs (Galántai táncok), Krizsán Dániel (Musica ricercata)
Koreográfus: Bozsik Yvette

 

ITT NÉZHETŐ ONLINE

ingyenes jegyek itt regisztrálhatóak

ATEMPO.sk