Piazzolla 100 - Kirill Troussov és az Anima Musicae Kamarazenekar online koncertje (VIDEÓ)

2021. március 10-én, szerdán 19.00 órától Kirill Troussov és az Anima Musicae Kamarazenekar online koncertjére kerül sor a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központból, a Filharmónia Magyarország jóvoltából.

 

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. Ezúttal egy kiváló szólista csatlakozik a zenekarhoz, Kirill Troussov hegedűművész játékát hallhatja a közönség.

A koncerten a száz éve született tangó királyra, Astor Piazzolla-ra emlékeznek. Astor Piazzolla nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, majd a magyar származású Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is, aki turnéra hívta zenekarával. A szigorú apa azonban nem engedte el fiát, de ezzel életét mentette meg: ugyanis a repülőgép lezuhant. A család 1937-ben hazatelepült, Piazzolla Argentínában bárokban és klubokban lépett fel. Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével (Bartók, Stravinsky, Ravel). Párizsi ösztöndíjat nyert a legendás zenepedagógus, Nadia Boulanger osztályába, aki ezt tanácsolta neki zenei előéletéről, a bárok és harmonika világáról: "az igazi Piazzolla ott van, sose hagyd el". Piazzolla visszatért a tangóhoz, darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott. Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.

 

Műsor

A. Ginastera: Pampeana, No. 1.
Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben
A. Ginastera: Concerto vonószenekarra
Piazzolla: Fuga y Misterio
Piazzolla: Oblivion
Piazzolla: Libertango

 

Előadók

Anima Musicae Kamarazenekar
művészeti vezető: G. Horváth László
Kirill Troussov - hegedű

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk