Verdi: Álarcosbál – a Kolozsvári Magyar Opera előadása online

Verdi: Álarcosbál – a Kolozsvári Magyar Opera előadása online

2021. március 11-én, csütörtökön 18.00 órától lesz látható online Giuseppe Verdi: Álarcosbál című operája háromfelvonásban a Kolozsvári Magyar Opera előadásában.

 

Egyetlen Verdi-opera sem szenvedett annyit a cenzúrától, mint az Álarcosbál. A mű a nápolyi San Carlo Színház számára készült, a bemutatót az 1858-as karnevál idejére tervezték. A forrás Scribe Auber számára írott librettója volt, Gustave III ou Le bal masqué (III. Gusztáv avagy az álarcosbál), és – mint Verdi operája is – a liberális III. Gusztáv svéd király történetét mondja el, akit 1792. március 16-án Stockholmban egy álarcosbálon csakugyan lelőttek.

Verdi zenéjében a szélesen ívelő dallamok, pregnáns, erőteljes, olykor szinte Beethovenre emlékeztető ritmikával párosulnak. A zenekar sokrétű árnyalatokkal gazdagodott. Újszerű a kórus szerepeltetésének módja is, főleg a nagyvonalúan felépített finálékban. Az együttesekben alkalmazott polifónia, mint a különböző jellemű és érzelmű, de egyszerre éneklő személyek lélekrajzának visszatükröződése, Verdi kompozíciós technikájának további finomodását bizonyítja. Meglepő viszont, hogy a zene számos messzire előremutató eleme mellett, amely már az Aida, sőt az Otello szellemét sejteti, Verdi mennyire ragaszkodott a konvencionális, korábbi műveire emlékeztető fordulatokhoz is.

 

Szereplők

Riccardo: Pataki Adorján
Renato: Fülöp Márton
Amelia: Kele Brigitta
Ulrica: Molnár Mária
Oscar: Vigh Ibolya
Silvano: Naphegyi Béla
Samuel: Sándor Árpád
Tom: Szilágyi János
Bíró: Molnár János
Szolga: Cseterki Ferenc

Díszlettervező: Khell Zsolt
Jelmeztervező: Bozóky Mara
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Korrepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Ibolya, Rónai István, Kolcsár Péter
Súgó: Mátyás Mária, Tatár Gizella
Ügyelő: Gállfy Erzsébet
A díszlettervező munkatársa: Venczel Attila
A jelmeztervező munkatársa: Starmüller Katalin
A rendező munkatársa: Szabó Emese
Vezényel: Selmeczi György
Rendező: Ascher Tamás

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk