Classicus Quartet - online koncertpremier (VIDEÓ)

Classicus Quartet - online koncertpremier (VIDEÓ)

2021. március 13-án, szombaton 18.00 órától a Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – Fisz online koncertpremierére kerül sor a Budapest Music Centerből.

 

MŰSOR:

Joseph Haydn: fisz-moll vonósnégyes, op.50 no. 4
Dmitrij Sosztakovics: 7. vonósnégyes, fisz-moll, Op. 108
Tornyai Péter: Wohltemperierte Zeit - zwei polyrythmische Studien für Streichquartett
Arnold Schönberg: 2. vonósnégyes, op. 10


KÖZREMŰKÖDIK:

Classicus Quartet
Rácz József – hegedű
Baksai Réka – hegedű
Tornyai Péter – brácsa
Zétényi Tamás – cselló
Brassói-Jőrös Andrea – ének

Bevezetőt mond Farkas Zoltán zenetörténész

 

A Classicus Quartet koncert-ciklusa – klasszikus alkotások és kortárs szerzők műveiből válogatva – a kromatikus skála lépcsőfokairól vet egy-egy pillantást a vonósnégyes-irodalomra. Ezúttal Fisz tonalitásban született kvartettekből hallhatunk keresztmetszetet, Haydntől Tornyai Péter bemutatójáig.

A fisz-moll szokatlan hangnem. Veszélyes, mi több, olykor halálos is. Haydn hatalmas életművében mindössze három fisz-moll darabot találunk: a nagy meglepetéseket és rejtett programot is rejtő, híres "Búcsú"-szimfóniában (No. 45), a II. Frigyes Vilmos számára írt op. 50-es "Porosz" kvartettek 4. darabjában, és egy késői, londoni zongoratrióban. A vonósnégyes ugyan nem tragikus, mégis egészen különös, feszültségekkel teli kompozíció.

Schönberg kvartettje érzelmi viharokkal teli életszakaszban született. Formabontó módon a két utolsó tételben szoprán szólista is csatlakozik a vonós hangszerekhez, hisz Schönberg Stefan George két költeményét is beépítette a kompozícióba. A mű ajánlása a zeneszerző feleségének szól, aki beleszeretett a tehetséges expresszionista festőbe, Richart Gerstlbe. A szerelmi affér a festőművész öngyilkosságával végződött.

A halál és a gyász Sosztakovics 7. vonósnégyesét is áthatja, hiszen a zeneszerző első felesége komponálta 1960-ban.

Tornyai Péter új műve ugyancsak a fisz hangot állítja középpontjába. Reméljük, ebbe nem hal bele senki.

 

 

ATEMPO.sk