Újra Kamera-muzsika online a Budapesti Vonósokkal

2021. március 13-án, szombaton 19.00 órától lesz látható a Budapesti Vonósok Kamera-muzsika sorozatának második része online. Koncertmester Pilz János.

 

 

Műsor

Carl Maria von Weber: B-dúr klarinét quintett op. 34
1. I. Allegro
2. II. Fantasia
3. III. Menuetto, capriccio presto
4. IV. Rondo, allegro giocoso

Közreműködik: Szitka Rudolf – klarinét

E. Grieg: Holberg suite op. 40
I. Praeludium (Allegro vivace)
II. Sarabande (Andante)
III. Gavotte (Allegretto)
IV. Air (Andante religioso)
V. Rigaudon (Allegro con brio)

 

Carl Maria Friedrich Ernst von Weber 1786-ban született, a német romantikus opera atyjaként tartják számon. Jól felismerhető egyéni hangvétele a korai romantika újításaiból és német népzenei elemekből szövődik. Kedvelt hangszere volt a klarinét, amely nem olyan régen, a bécsi klasszika alatt vált állandó szóló- és zenekari hangszerré. Klarinétkvintettje most vonószenekari változatban hangzik el. A szólista Szitka Rudolf klarinétművész, számos verseny győztese, a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusa, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője.

Edvard Hagerup Grieg életének legnagyobb részében Bergenben élt: a város melletti Troldhaugenen („trollok dombja”) építette fel házát, amely mai napig Grieg-múzeum és zenei központ. Lelkesen tanulmányozta az óészaki irodalmi emlékeket, a legendákat és a norvég népzenét. A hegyek, fjordok, falusi emberek szellemét igyekezett zenéjében megjeleníteni. A Holberg-szvitet 1884-ben komponálta Báró Ludvig Holberg norvég-dán író, történész és filozófus születésének 200. évfordulójára. Az eredetileg zongorára írt művet maga dolgozta át később vonószenekarra – a szvit hamarosan a vonós kamarazenekarok egyik legismertebb és legnépszerűbb repertoárdarabjává vált. Alcíme „szvit régi stílusban”, előjátékból és négy tánctételből álló szerkezete a barokk kort idézi. A mű visszatekintés a humanista tudós korára, érdekes időutazás, melynek során egy 19. századvégi szerző fülével hallhatjuk a 18. század zenéjét. Ugyanakkor Grieg merész újításai, a friss norvég nemzeti hang és a néhol szinte már impresszionista harmóniák szerves egységbe kovácsolódnak a neoklasszicizmussal, és ez teszi jellegzetessé és végtelenül izgalmassá a zeneművet.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk