Messzeringó - a Vojtina Bábszínház előadása online

Messzeringó - a Vojtina Bábszínház előadása online

2021. március 21-én, vasárnap 10.00 órától lesz látható a Vojtina Bábszínház online bemutatója Messzeringó címmel, a Bábszínházi Világnap alkalmából.

 

A Messzeringó című kamarajáték a gyerekverseket, tárgyakat és a zenét állítja a középpontba.

Howard Gardner pszichológus szerint a gyermek sajátos közönség, mivel ha színházba megy, úgy figyeli a hőst, mint akit akár meg is védhet egy vészhelyzetben, ugyanis még nem jutott el a beavatott néző státuszára, nincsenek megszokott konvenciói. Sőt, az óvodáskorban még a valós és az eljátszott között alig van különbség, úgy tekint a műre, mint egy szimbolikus médiumra.
A „messzeringó gyerekkor” jelzős szerkezetet Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből ismerjük. A messzeringó képbe tömörítheti a múltat, egyesítheti a távolban ringó bölcsős gyermekkort a most, a jelenben emlékező érzeteivel. Játékunk nyelve a költészet, a képzelet áramlása, a tárgyak átalakulása. A tárgyak kifejezhetik magukat úgy is, hogy csipognak, nyikoroknak, vagy csak mozdulnak. Előadásunkban a szavak, a tárgyak, a zene és a csend mezsgyéin különleges határátlépések történnek. A költészet erejével életre hívott ritmikai hangulatokban, mozdulatokban, képekben történet foszlányok rajzolódnak ki, melyeket felerősítenek a tárgyak és a bábok játéka.

 

Az alkotócsapat tagjait

Köllő Andrea
Arany Zoltán
Oláh Richárd
Nánási Barnabás

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk