Világhíres magyarok - Eötvös Péter és a Pannon Filharmonikusok online világpremierje (VIDEÓ)

2021. március 25-én, csütörtökön 20.00 órától kerül sor Világhíres magyarok műsor keretében Eötvös Péter és a Pannon Filharmonikusok online világpremierjére.

 

Zenetörténeti jelentőségű hangversenybe kapcsolódhat be a hazai és külföldi közönség élő közvetítés segítségével.

Eötvös Péter, a Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus több éves együttműködést követően a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművet, kérésére ennek ősbemutatójára a pécsi Kodály Központban kerül sor. Eötvös a század egyik legelismertebb kortárs zeneszerzője, nagynevű zenekarok rendszeresen visszatérő dirigense, különböző kontinensek legnagyobbjai várnak éveket arra, hogy együtt dolgozhassanak vele.
Az előadás a nemzetközi és a magyar zenei életben, Pécs városában önmagában is jelentős eseményt jelent, de még különlegesebbé teszi az, hogy a stream eszközével készül ősbemutatóra szerző és zenekar. Ritka élményben lehet részünk, ugyanis a hangverseny szerves része lesz egy interjú, Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Fazekas Gergely zenetörténész beszélgetése teszi az est programját még értékesebbé.

 

MŰSOR:

Eötvös Péter: Sirens' Song – ősbemutató
A hangversenyhez kapcsolódóan, annak szerves részeként Fazekas Gergely zenetörténész Eötvös Péter zeneszerző, karmesterrel beszélget. Interjú-film felvételről.
Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Vezényel: Eötvös Péter

 

Mindig szívmelengető érzés látni, amikor egy ma élő honfitársunk lassanként bevonul a nemzet nagyjainak sorába. Ennek lehetünk szakmai értelemben is tanúi, amikor ezen a hangversenyen Eötvös Péter új művének ősbemutatóját hallhatjuk Bartók Béla világhírű Zenéjének társaságában. A modern zenét nehezebben befogadókat is invitáljuk erre az eseményre, hiszen nemcsak zene, hanem beszélgetés is lesz a koncert előtt, így Eötvös Pétert nemcsak zeneszerzőként és karmesterként ismerhetjük meg, hanem gondolkodó emberként is.

Bartók Béla 1881. március 25-én Nagyszentmiklóson született. Munkássága, embersége előtti tiszteletképpen csendül fel hangversenyünk.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Daniel Dittus