Bartók 140 - születésnapi online koncert-válogatás

Bartók 140 - születésnapi online koncert-válogatás

2021. március 25-én, csütörtökön 19.30-tól koncert-válogatásra kerül sor Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából a budapesti Müpából.

 

140 évvel ezelőtt ezen a napon született Bartók Béla, aki mind zeneszerzőként, zongoraművészként és népzenekutatóként világviszonylatban alkotott maradandót. Művei nemcsak hazánkban határozták meg az őt követő zeneszerzők gondolkodásmódját, hiszen a 20. századi modernizmus egyik vezéregyéniségének számított, akinek kitörölhetetlen helye van a nyugati zene történetében. Műsorunkban a Müpa korábbi koncertjeiből válogattunk össze műveiből egy csokorra valót a legkiválóbb hazai muzsikusok tolmácsolásában.

I. rapszódiája a magyar parasztzenéből táplálkozó érett zeneszerző műhelyébe enged bepillantást Fenyő László és kamarapartnerei 2014-es koncertjéről, a Kossuth (a Kovács János által vezényelt Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játékában) és a fiatalkori Hegedűverseny (Baráti Kristóf és a Horváth Gábor vezette Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában) pedig a szárnyait bontogató komponista gazdag fantáziával megírt két jelentős alkotása.

Bartók Béla 1903-ban - Richard Strauss Hősi életétől inspirálódva - megírta a maga hősi szimfóniáját, melyben a magyar történelem héroszát, Kossuthot mintázta meg. A kompozíció „cselekményvezetése” sokban hasonlít a modellül választott Strauss-darabhoz, zenei anyagában viszont Liszt Ferenc világához is közel áll.

Báj, művészi temperamentum, erőteljes muzikalitás és technikai bravúr. Mindez együtt Geyer Stefi, a csodagyerek hegedűs. Játékával már tizenévesen elbűvölte Európát, Amerikát, na és Bartók Bélát), aki fiatalkori Hegedűversenyében (1907-08) megfestette zenei portréját. A kéttételes darabot Bartók állítólag éppen aznap fejezte be, amelyen a lány megírta a neki szóló szakítólevelet.

A közvetítés második részében a Muzsikás Együttes és barátaik 2015-ös koncertjével idézzük meg Bartók Béla szellemét. A zenekar zenetörténeti jelentőségű lemezei sorában mérföldkőnek számított a Bartók Album, melyen a népzenegyűjtő Bartók élményeinek „rekonstruálásával” idézték meg a műveit ihlető dallamokat. Ennek a lemeznek az anyagával világszerte bizonyították, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes zenekultúra bármely más műfajával.

A felvétel a Müpa 2014. november 18-i (I. rapszódia), 2018. március 13-i (Kossuth), 2016. május 28-i (Hegedűverseny) és 2015. március 15-i (Muzsikás) koncertjein készült.

 

Műsor

Bartók: I. rapszódia csellóra és zongorára, Sz. 88, BB 94c
Bartók: Kossuth - szimfóniai költemény nagyzenekarra, Sz. 21, BB 31, DD 75a
Bartók: Hegedűverseny, op. posth. (1907-08; Sz. 36, BB 48a)

Muzsikás Együttes és barátaik Bartók-műsora

 

Közreműködők

Vezényel: Kovács János, Horváth Gábor

hegedű - Baráti Kristóf
cselló - Fenyő László
zongora - Eduard Kunz, Fülei Balázs
tánc - Tóth Ildikó „Fecske”, Farkas Zoltán „Batyu”

Muzsikás Együttes
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar

 

ITT NÉZD A MŰSORT

ATEMPO.sk